Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Bakterie kwasu mlekowego mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia infekcji grzybiczych 06.12.2021

Ryzyko zachorowania na grzybicę wzrasta u kobiet w związku ze zmianami hormonalnymi, takimi jak ciąża i podczas cyklu miesiączkowego.
Bakterie kwasu mlekowego mogą być skutecznym sposobem zapobiegania powstawania infekcji grzybiczych.

Zmiany hormonalne, wpływają na błony śluzowe w jamie brzusznej, co z kolei ma wpływ na tamtejszy układ odpornościowy. Jeśli mamy również niezrównoważoną florę jelitową, bakterie lub grzyby mogą przedostać się z jelita do pochwy i wpływać na środowisko w jamie brzusznej, przez co grzyby, w tym przypadku candida, łatwiej się „zadomawiają”.

Leczenie nie zawsze skuteczne 
Naukowcy stojący za nowym badaniem postanowili skupić się na kobietach w ciąży, ponieważ ta grupa często cierpi na infekcje grzybicze. Zwracają również uwagę, że kiedy kobiety mają możliwość samodzielnego wyboru, zazwyczaj wolą naturalne alternatywy leczenia, takie jak stosowanie bakterie kwasu mlekowego. Dostępne leki mogą paradoksalnie powodować nawroty infekcji, a ponadto spowodować, że grzyb stanie się odporny na ich działanie. Dlatego naukowcy zaprojektowali badanie kontrolowane placebo, aby porównać zastosowanie bakterii kwasu mlekowego z nieaktywnymi kapsułkami – placebo. Bakterie kwasu mlekowego przyjmowano zatem w postaci kapsułek, które połykano, wpływały na florę jelitową, która z kolei ma wpływ na florę pochwy.

Bakterie łagodzą objawy
78 kobiet otrzymywało bakterie kwasu mlekowego lub placebo przez 8 tygodni, po tym czasie przeanalizowano wyniki. Bazując na wynikach naukowcy  ustalili że u kobiet, które otrzymały bakterie kwasu mlekowego, objawy takie jak podrażnienie, upławy i uczucie pieczenia zmniejszyły się o 45 procent. W grupie kobiet otrzymujących bakterie kwasu mlekowego zaobserwowano również wyższą wytrzymałość na objawy infekcji, a tym samym kobiety  zgłaszały mniejszy stopień dyskomfortu niż wcześniej i mniej stresu emocjonalnego z powodu tychże objawów. Ponadto infekcje nie wpłynęły tak bardzo na ich życie towarzyskie. Grupa placebo nie odnotowała  złagodzenia objawów, ani odczucia dyskomfortu wywołanego infekcją. Kolejnym spostrzeżeniem badaczy było to, że kobiety, które stosowały bakterie kwasu mlekowego częściej miały mniejszą tendencję do zaparć(wypróżnienia pojawiały się regularnie), chociaż nie były to wyniki statystycznie istotne.

 

 

Odniesienia

Ang XY, Chung FY, Lee BK, Azhar SNA, Sany S, Roslan NS, Ahmad N, Yusof SM, Abdullah N, Nik Ab Rahman NN, Abdul Wahid N, Deris ZZ, Oon CE, Wan Adnan WF, Liong MT. Lactobacilli Reduce Recurrences of Vaginal Candidiasis in Pregnant Women: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. J Appl Microbiol. 2021 May 22. doi: 10.1111/jam.15158. Epub ahead of print. PMID: 34022103.