Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czy jęczmień i rośliny strączkowe mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia? 22.11.2021

Dodając codziennie do swojej diety więcej zbóż i roślin strączkowych, możesz zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 11 procent.

Jednym z najlepszych sposobów profilaktyki zdrowia jest zbilansowana dieta. Badanie z Uniwersytetu w Linköping wyraźnie pokazuje, że nawet niewielkie zmiany w codziennym odżywianiu mogą powodować duże różnice w ryzyku wystąpienia różnych dolegliwości. Wiele osób nie myśli zbyt wiele o chorobach układu krążenia, chociaż są one najczęściej występującymi problemów zdrowotnych.

Osoby zdrowe, ale jednocześnie w grupie ryzyka

Naukowcy zaprosili do badania kobiety zdrowe, ale z lekką nadwagą, BMI 25-33, a tym samym w grupie zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowymi i zespołem metabolicznym oraz cukrzycą. 46 osób w wieku od 50 do 73 lat dołączyło do badania i miało przetestować, jak zmiana diety może wpłynąć na markery ryzyka choroby. Badanie miało trzy fazy i trwało 12 tygodni.
Przez cztery tygodnie kobiety stosowały dietę opartą na nordyckich zaleceniach żywieniowych, następnie wprowadzono czterotygodniową przerwę, w której stosowały swoją zwykłą dietę, włączając jednak codziennie:
– 85 g brązowej fasoli i/lub ciecierzycy
– 60 gramów kaszy jęczmiennej w całości lub posiekanej
– 200 g chleba o dużej zawartości ziaren pełnoziarnistych

 

Dlaczego akurat rośliny strączkowe i jęczmień? 
„Brązowa fasola, ciecierzyca i produkty pełnoziarniste zawierają zatem skuteczną mieszankę niestrawnych węglowodanów, a także kilka innych substancji bioaktywnych, takich jak przeciwutleniacze, które są dobre dla naszego zdrowia” – mówi Juscelino Tovar, jeden z badaczy zajmujących się badaniem w Antidiabetic Food. Włókna, których nie jesteśmy w stanie strawić, są wykorzystywane przez symbiotyczne bakterie jelitowe, które pozyskują z nich energię – ten rodzaj błonnika nazywa się prebiotykami. W „podziękowaniu” za pożywienie bakterie wytwarzają dla nas nowe związki, takie jak kwas masłowy, pozytywnie wpływające na przemianę materii.

Ciecierzyca obniżyła ciśnienie krwi 
Podczas wszystkich okresów badania pobierano od uczestniczek próbki krwi, w których mierzono poziom cholesterolu LDL, glukozy, insuliny oraz szacowano poziom ryzyka zapadalności na choroby sercowo-naczyniowe. Po przeanalizowaniu wyników naukowcy zauważyli, że uczestniczki miały między innymi obniżone ciśnienie krwi, obniżony poziom cholesterolu LDL i niższy poziom markera, który wiąże się z ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego. W sumie, zgodnie z szacunkami, ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia spadło o 11 proc.

 

Odniesienia

https://www.lu.se/artikel/ny-koststudie-sma-forandringar-gav-stor-effekt?fbclid=IwAR0OUTyauUewpNec0z87a033TxZpllunx6mC3eXp5cKblA5ITYQN48ojBfo