Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, spotkań rodzinnych i… wyzwań dla żołądka. W tym roku postaw na spokojniejsze Święta i zapewnij swojemu układowi trawiennemu wsparcie. Przeczytaj więcej o tym, co możesz zrobić zarówno przed, jak i w trakcie świątecznych posiłków. Zobacz, jak wprowadzić małe zmiany, które przyniosą wielkie korzyści dla Twojego zdrowia.
Najważniejsze na początek:
- Zwolnij tempo.
Nadaj priorytet czynnościom, skup się na tym, co naprawdę ważne, i ogranicz nadmiar obowiązków. Redukcja stresu to klucz do lepszego trawienia. - Poranek dla siebie.
Zacznij swój dzień od medytacji lub ćwiczeń oddechowych. Wystarczy 10 minut dziennie, aby obniżyć poziom stresu i uspokoić umysł.
- Kolejność jedzenia.
Podczas posiłków najpierw jedz produkty bogate w błonnik, potem białko, a na końcu węglowodany. Taka kolejność pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i wspiera proces trawienia.
Przygotowania przedświąteczne:
- Jedz świadomie.
Zjedz posiłek tylko wtedy, gdy naprawdę odczuwasz głód. Unikaj jedzenia pod wpływem emocji, takich jak złość czy smutek. - Zadbaj o atmosferę.
Stwórz cichą, spokojną przestrzeń do spożywania posiłków. Posiłek w miłym otoczeniu to chwila relaksu, nie dodatkowy stres. - Pobudzaj trawienie przed posiłkiem.
Wypij szklankę wody z sokiem z połowy cytryny lub 1-2 łyżkami octu jabłkowego. To wspiera produkcję kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych. - Przygotuj się mentalnie.
Pomyśl o tym, jak smaczny będzie posiłek. Wizualizacja jedzenia może wspomóc trawienie, stymulując uwalnianie enzymów. - Ćwicz wdzięczność.
Pomyśl o wszystkich, którzy przyczynili się do tego, że dania trafiły na Twój stół. Ta prosta praktyka wzmacnia pozytywne doznania związane ze spożywanym posiłkiem i zmniejsza tempo jedzenia.
Podczas posiłku:
- Jedz powoli.
Skup się na każdym kęsie. Odłóż sztućce między kolejnymi kęsami, aby zwolnić tempo jedzenia. - Dokładnie przeżuwaj.
Staraj się żuć każdy kęs przynajmniej 30 razy. To zmniejszy ryzyko wzdęć, gazów i bólu brzucha. - Woda małymi łykami.
Pij wodę w trakcie posiłku, ale małymi łykami i najlepiej ciepłą. Według Ajurwedy zimna woda spowalnia procesy trawienne. - Zrezygnuj z rozpraszaczy.
Skup się wyłącznie na jedzeniu. Odłóż telefon, wyłącz telewizor i poświęć uwagę posiłkowi – to pomoże organizmowi lepiej go przetrawić. - Zrelaksuj się po jedzeniu.
Po ostatnim kęsie usiądź spokojnie przez kilka minut. Daj swojemu organizmowi czas na rozpoczęcie procesu trawienia. - Słuchaj swojego ciała.
Jedz do momentu, aż poczujesz się prawie syty. Uczucie pełności pojawia się po około 20 minutach – unikniesz dzięki temu przejedzenia.
Dbaj o siebie i ciesz się Świętami!
Święta mogą być nie tylko smaczne, ale i łaskawe dla Twojego żołądka.
Wprowadź te proste wskazówki do swojej przed – i świątecznej codzienności, a Twoje trawienie będzie w pełni gotowe na świąteczne wyzwania!