Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Czarne pomidory i ich właściwości antynowotworowe. Dlaczego warto po nie sięgnąć 14.07.2019

Czarne pomidory i ich właściwości antynowotworowe

W ostatnim czasie naukowcy wyhodowali czarne pomidory, których odmiana nosi nazwę „Indigo Rose”. Celem badań było wyhodowanie warzywa, które łączyłoby w sobie antyoksydacyjne właściwości likopenu, który jest w znanych nam  czerwonych pomidorach i inne antyoksydanty o znacznie większej mocy.

Warzywa te swą czarną barwę zawdzięczają antocyjanom, które są naturalnymi substancjami i najmocniejszymi antyoksydantami, jakie możemy spotkać w przyrodzie. Naukowcy podkreślają, że do produkcji tych warzyw nie wykorzystano inżynierii genetycznej, a jedynie skrzyżowanie materiału genetycznego pomidorów i… borówki. Owoce są okrągłe, średniej wielkości i należą do późnej odmiany, ale najważniejsze są ich właściwości prozdrowotne.

Czarne pomidory mają jedynie czarną skórkę, ale miąższ pozostał  czerwony. Doskonale nadają się jako dodatek do kanapek, ale również jako składnik  sosów i keczupów.