Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Na owocach i warzywach może znajdować się wiele toksycznych substancji. Jak skutecznie się ich pozbyć? 28.10.2019

Na owocach i warzywach może znajdować się wiele toksycznych substancji np. pestycydy, wosk, bakterie, grzyby i metale ciężkie. co zrobić, aby skutecznie pozbyć się chemii i drobnoustrojów?
Oto sprawdzone sposoby:

Woda utleniona o stężeniu 3 proc. Wystarczy 1 łyżka stołowa wody utlenionej, na 4 litry wody. Namaczamy owoce i warzywa o grubej skórce np. jabłka, gruszki czy papryka w przygotowanym roztworze przez 15-20 minut. Woda utleniona ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, w ten sposób ze skórki pozbędziemy się np. pleśni z rodzaju Apergillus Niger. Woda utleniona w takim stężeniu nie zmienia smaku owoców i warzyw a jednocześnie jest bezpieczna dla zdrowia.

Ocet jabłkowy – 1 łyżka stołowa octu na 4 l wody. Nie należy namaczać owoców i warzyw  zbyt długo. Wystarczy od 3 do 5 minut, bo jeśli dłużej, to szybciej przestaną być świeże. Takim roztworem dobrze jest przelać na sitku nietrwałe owoce, które chcemy jeść np. na surowo. Możemy tak potraktować np. truskawki lub maliny. Ocet jabłkowy zakwasza środowisko, a w związku z tym eliminuje bakterie chorobotwórcze.

Soda oczyszczona – do 1 litra ciepłej wody dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej, następnie zanurzamy i moczymy owoce i warzywa około 30 minut. W takim roztworze dobrze jest umyć owoce i warzywa, które potem pozbędziemy skórki np. ogórki, pomidory, cukinie, jabłka czy gruszki. Choć soda oczyszczona nie jest niebezpieczna dla zdrowia  to jednak może mieć wpływ na posmak skórki, dlatego po takiej kąpieli musimy je koniecznie przemyć czystą woda lub obrać.

Płyn do mycia naczyń – W misce z wodą mieszamy niewielką ilość płynu, wstawiamy warzywa lub owoce (jabłka, gruszki, cytryny, pomarańcze) i pozostawiamy na chwilę, aby substancje chemiczne się rozpuściły. Następnie dokładnie opłukujemy warzywa/owoce czystą wodą i osuszamy. Można też użyć gąbki. Używając płynu do mycia naczyń pozbędziemy się z owoców wosków i substancji zabezpieczających przed gniciem i psuciem. Woski te są przede wszystkim na owocach cytrusowych, ale również na naszych rodzimych jabłkach, gruszkach, nektarynkach czy śliwkach.

Woda z dodatkiem kilku kropelek płynu do mycia naczyń jest KONIECZNA w przypadku mycia jagód. Mogą być one zakażone niebezpiecznym dla zdrowia i życia bąblowcem, jedynie płyn do naczyń jest wstanie rozpuścić otoczkę tego niebezpiecznego pasożyta i unicestwić go.

Po takim moczeniu owoców i warzyw koniecznie należy potem przepłukać produkty czystą wodą, aby zmyć resztki płynu.