Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

4 wskazówki na zdrowszy wieczór przy grillu 24.07.2021

Co może bardziej kojarzyć nam się z latem  niż grillowanie? Małym grill na kempingu lub w domu na patio z przyjaciółmi.
Aby nie ryzykować, że podczas grillowania do organizmu dostarczasz niezdrowych substancji, skorzystaj z kilku wskazówek, o których warto pamiętać.

Najpierw porcja złych wieści.

Zasadniczo grillowanie mięsa nie jest zdrowe, ponieważ tłuszcz, który kapie na grill, może zostać przekształcony w węglowodory poliaromatyczne (WWA), które przyklejają się do żywności. Z kolei przypalona na zewnątrz żywność zawiera wysoce heterocykliczne aminy (HA). Obie substancje są rakotwórcze (1). Teraz miejmy nadzieję, że Twoja dieta składa się z czegoś więcej niż z grilla, a ponadto możesz zrobić kilka rzeczy, aby wpłynąć na ilość tych substancji.

  1. Rozpocznij od sprzątania

Nie pozostawiaj grilla lub grilla zabrudzonego resztkami z poprzedniego grillowania.
Użyj szczotki lub w inny sposób zeskrob pozostałości żywności, aby uniknąć ich przedostania się do kolejnych porcji żywności.

 

  1. Unikaj dymu i ognia

Jak unikać dymu i ognia podczas grillowania? Możesz się zastanawiać jak to zrobić. I absolutnie prawdą jest, że do grillowania potrzebny jest zarówno dym, jak i ogień.
Aby zapobiec tworzeniu się węglowodorów poliaromatycznych lub amin heterocyklicznych, możesz skorzystać z poniższych wskazówek:

Gotuj potrawy w niższej temperaturze, co oznacza, że żywność należy wyłożyć na ​​grill nieco wcześniej niż zwykle to robisz.

Miej przy sobie butelkę z wodą, aby spryskać wszelkie płomienie, które zapalają się podczas gotowania.

Nie gotuj dłużej niż potrzebujesz – użyj termometru, jeśli nie masz pewności, czy żywność jest gotowa do spożycia.

 

  1. Grilluj więcej owoców i warzyw

Chociaż owoce i warzywa na grillu mogą się przypalić (jeśli to możliwe, unikaj tego), nie może w nich powstać tak wiele szkodliwych substancji.
Szaszłyk z grillowanymi warzywami jest fantastycznie smaczny.

  1. Unikaj folii aluminiowej

Innym sposobem na wprowadzenie do organizmu szkodliwych substancji jest grillowanie żywności owiniętej folią aluminiową. Zwłaszcza jeśli grillujemy w wysokich temperaturach lub kwaśnych potrawach, takich jak pomidory i rabarbar, aluminium czy przyprawy zawierające paprykę, może zostać przeniesione na żywność. Zamiast tego znajdź alternatywę, może to być naczynie ze stali nierdzewnej lub podobne. Dzięki takiemu rozwiązaniu żywność nie przypali się, a tłuszcz nie kapie na żar.

 

 

Odniesienia:

Lee JG, Kim SY, Moon JS, Kim SH, Kang DH, Yoon HJ. Effects of grilling procedures on levels of polycyclic aromatic hydrocarbons in grilled meats. Food Chem. 2016 May 15;199:632-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.12.017. Epub 2015 Dec 8. PMID: 26776018. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26776018