Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Żywność obniżająca ciśnienie krwi 22.10.2021

Choroby sercowo-naczyniowe są nadal głównym powodem przedwczesnej śmierci. Teraz badania pokazują, że jest jeszcze więcej powodów, aby jeść żywność pochodzenia roślinnego nasyconą kolorami. Warzywa i owoce pozytywnie wpływają na florę jelitową, ale także obniżają ciśnienie krwi – co w dużej mierze determinuje zdrowie naczyń krwionośnych.

Flawonoidy występują naturalnie w żywności roślinnej, a zwłaszcza w owocach w tym w  jagodach, ale także w kakao, herbacie, kawie i winie. Są barwnikami roślin i nadają im wspaniałe kolory, ale mogą też wpływać na to, jakie bakterie rozwijają się w naszych jelitach.

 

Flawonoidy i flora jelitowa

Osoby, które jedzą dużo żywności bogatej we flawonoidy, mają bardziej urozmaiconą  florę jelitową w tym wiele pożytecznych bakterii. Osoby, które spożywają jagody, miały stwierdzonych więcej bifidobakterii, a osoby regularnie spożywające kakao, więcej bakterii kwasu mlekowego.

 

Po spożyciu flawonoidów większość z nich wchodzi w interakcję z florą jelitową. Prowadzi to do zmiany flory jelitowej i przemiany flawonoidu w bardziej aktywny biologicznie. Następnie przedostaje się do organizmu i korzystanie wpływa na jego dobrostan, między innymi  korzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych w ciele i mózgu.

Tym samym żywność bogata we flawonoidy wpływa na ciśnienie krwi – właśnie poprzez żołądek:

spożycie pysznych jagód – stymuluje obecność pożytecznych bifidobakterii w jelicie.

Następnym razem, gdy zjesz jagody, bifidobakterie rozłożą flawonoidy na substancje bioaktywne. Przetworzone przez bakterie flawonoidy mają silniejsze działanie ochronne na serce niż substancje znajdujące się bezpośrednio w jagodach.

 

Co w przypadku niższego ciśnienia krwi?

Badanie, które potwierdza związek między spożyciem flawonoidów a ciśnieniem krwi przeprowadzono w Niemczech. Grupa badawcza chciała sprawdzić proces, w którym obniżenie ciśnienie krwi można wytłumaczyć spożyciem flawonoidów i pracą flory jelitowej. Porównali, ile flawonoidów zjadła grupa bandanych, a także pobrali próbki ich flory jelitowej.

 

Związek między spożyciem flawonoidów, a niższym ciśnieniem krwi stał się wtedy jasny. Według naukowców około 15 procent wpływu flawonoidów na ciśnienie krwi można wytłumaczyć ich wpływem na florę jelitową.

 

To nie pierwsza grupa badana przeprowadzona pod kątem korzystnego wpływu flawonoidów na zdrowie. Jedno z wcześniejszych badań wykazało, że prawie 20 procent szkodliwego tłuszczu, który gromadzimy w talii, można wytłumaczyć tym, w jaki sposób flawonoidy poprawiają florę jelitową. Im więcej barwników roślinnych, tym mniej szkodliwego tłuszczu. Prawidłowa masa ciała to kluczowy  aspekt ważny dla zdrowia serca.

 

 

 

Żródło:

Jennings A, Koch M, Bang C, Franke A, Lieb W, Cassidy A. Microbial Diversity and Abundance of Parabacteroides Mediate the Associations Between Higher Intake of Flavonoid-Rich Foods and Lower Blood Pressure. Hypertension. 2021 Aug 23:HYPERTENSIONAHA12117441. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17441. Epub ahead of print. PMID: 34420369.