Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Oto dwa proste przepisy, łatwe do przygotowania, które mogą stanowić 1 posiłek prozdrowotny, przeciwzapalny w ciągu dnia.
Amarantus migdałowo – malinowy
Składniki na 2 porcje:
0,5 szklanki ziaren amarantusa
1,5 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka miodu lipowego lub innego wg upodobań
1 szklanka malin
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie
Ziarna amarantusa wsyp do garnka i zalej mlekiem migdałowym. Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu aż amarantus zgęstnieje i zrobi się kremowy – żeby gotujący się amarantus nie przywarł do dna garnka, trzeba od czasu do czasu mieszać.
Maliny rozgnieć widelcem. Do ugotowanego amarantusa dodaj miód, maliny i posyp płatkami migdałów.
Amarantus z gruszką i cynamonem
Składniki na 2 porcje:
0,5 szklanki ziaren amarantusa
1,5 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka miodu, np. akacjowego
2 łyżeczki pyłku pszczelego
1 spora gruszka
0,25 łyżeczki cynamonu
O,5 filiżanki jagód lub innych owoców jagodowych.
Przygotowanie
Amarantus należy przygotować jak w przepisie nr. 1, gruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do ugotowanego amarantusa, następnie dodaj cynamon i miód. Wymieszaj, przełóż do miseczek, posyp borówkami i pyłkiem pszczelim.
Amarantusa wyróżniają właściwości wynikające z jego składu oraz zawartości związków chemicznych w nasionach i liściach. Mocną stroną tej rośliny jest wysoka zawartość białka bogatego w aminokwasy egzogenne. Wartość biologiczna białka amarantusa jest znacząca i wynosi 75% w porównaniu z mlekiem krowim, w którym ta wartość wynosi 73%, w pszenicy 56%. Mocną stroną amarantusa jest najwyższa zawartość tłuszczu, którego głównym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym wiodący kwas linolowy (62%) i oleinowy (20%), następnie kwas linolenowy (1,1%), arachidowy (0,7%), lignocerynowy (0,3%). Wartością amarantusa są składniki mineralne zawarte w ilościach znacznie większych niż w innych zbożach, a są to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód. W porównaniu z innymi roślinami zbożowymi, amarantusa wyróżnia również wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz występujące w nim polifenole. [3,4]
Teresa Jaroszyńska
Ekspert ds. produktów Holistic Polska
Źrodła:
1/ „Stany zapalne”, Kimberly A. Tessmer.
2/ „Food Farmacy”, Lina Nertby Aurell, Mia Clase.
3/ https://agro.icm.edu.pl/Agrophysical_properties
4/ https://www.researchgate.net.publication/318673132_amarantus