Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Anemia 25.02.2017

Anna, lat 33, Warszawa

„Od kilku lat z przyczyn ideologicznych przestalam jeść mięso. Przede wszystkim ssaków, choć zdarza mi się czasem zjeść rybę lub jakiś drób. Od jakiegoś czasu mam gorsze wyniki morfologii i oczywiście wszyscy mówią mi, że brakuje mi żelaza. Z drugiej strony jem dużo natki pietruszki i innych roślinnych źródeł żelaza. W normie mam hematokryt, więc skąd ta anemia, czy powinnam czymś się dodatkowo wspierać?”

Anemia może mieć wiele przyczyn. Najczęściej jednak jest on kojarzona z deficytem żelaza. Ten składnik mineralny jest najczęściej rekomendowany osobom z anemią. Niestety, to nie zawsze żelazo jest tego przyczyną (tak jak w Pani przypadku, czego potwierdzeniem jest odpowiedni poziom hematokrytu). Przyczyną anemii często jest nieodpowiednia podaż witaminy B 12. Osoby, które spożywają mięso na ogół nie mają problemu z jej stężeniem, natomiast dieta wegańska i wegetariańska jest bardzo uboga w tę witaminę. Zachęcam Panią do suplementacji diety  właśnie witaminą Holistic B12, która charakteryzuje się wysoką bioprzyswajalnością, a w związku z tym i wysoką  skutecznością.