Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

APEL O TLEN. Budujmy odporność, przyda się na później. Teresa Jaroszyńska, specjalista ds. produktów 02.04.2020

Badania nad bioaktywnymi czynnikami zawartymi w żywności i ich wpływem na zdrowie człowieka prowadzone są od kilkudziesięciu lat. Bioaktywne związki, zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) mogą pomagać w zapobieganiu występowania wielu chorób o przebiegu przewlekłym, różne  nowotwory, choroby układu krążenia, zapalenie stawów czy astmy.

To tłumaczy pojęcie „żywności funkcjonalnej” rozumianej jako żywność  wzbogacona o określone składniki funkcjonalne lub żywność, w której określone składniki występują w sposób naturalny i ich aktywny charakter powoduje, iż zalicza się je do składników prozdrowotnych.

W USA ustalono listę takich produktów oraz skuteczne ich dawki w przeciwdziałaniu rozwoju określonych chorób.

Korzystne związki bioaktywne to są: błonnik pokarmowy, wielonienasycone  kwasy tłuszczowe, oligosacharydy, polifenole, fosfolipidy, peptydy, witaminy, składniki mineralne, fitozwiązki oraz probiotyki.

Prawidłowo skomponowana i zbilansowana dieta bazująca na produktach obfitujących w korzystne związki bioaktywne może pomóc w przeciwdziałaniu ryzyka wystąpienia wielu chorób. Następnie dostarczając do organizmu przeciwutleniacze, które neutralizują szkodliwy wpływ nadmiaru wolnych rodników na organizm oraz zapobiegają powstawaniu nowych.

Wolne rodniki tlenowe są to cząsteczki zdolne do niezależnego funkcjonowania, które powstają w wyniku naturalnych procesów metabolicznych zachodzących w organizmie ale  w nadmiarze są szkodliwe.

Przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki to: 

enzymy endogenne
organizm człowieka wytwarza sam, ale ich ilość nie wystarcza do neutralizacji wolnych rodników ze względu na wiele czynników  środowiskowych,  niewłaściwy styl życia, procesy oksydacyjne zachodzące w tłuszczach spożywczych.

enzymy egzogenne 
dostarczane z zewnątrz. Należą do nich witaminy A, E, C, glutation, karotenoidy, flawonoidy oraz składniki mineralne: selen, cynk, miedź.

probiotyki
mają zadanie hamować wzrost patogenów, regulować perylstatykę  jelit, przeciwdziałać alergii, eliminować toksyny z organizmu, obniżać wchłanianie egzogennego cholesterolu, stymulować układ immunologiczny, uczestniczyć w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K. [1,2]

Czasopismo „Proceedings of the National Academy of Sciences” opublikowało badanie, w którym został opisany gatunek zwierzęcia – Henneguya Salminicola – jest to 10-cio komórkowy pasożyt,  żyjący  w komórkach łososia i jest pierwszym odkrytym gatunkiem zwierzęcia, który nie potrzebuje tlenu do wytwarzania energii.

W organizmach żywych za produkcję energii z tlenu odpowiedzialne jest mitochondrialne DNA.

Pierwsze życie, które narodziło się na naszej  planecie blisko 4 miliardy lat temu (0,5 mld lat po narodzinach samej Ziemi i Układu Słonecznego), od którego wszyscy pochodzimy, musiało polegać na oddychaniu beztlenowym. Ślady wolnego tlenu krążącego w środowisku oceanicznym pojawiły się ok. 3 mld lat temu. W tym samym czasie pojawiły się sinice, które prawdopodobnie jako pierwsze organizmy były producentem tlenu. Na przestrzeni 200 mln lat ilość cząsteczek tlenu w powietrzu zwiększyła się 10 tys. razy; rosła na tyle drastycznie, że naukowcy nazwali ten proces katastrofą tlenową, bo dla większości organizmów, które uzyskiwały energię za pomocą oddychania beztlenowego, tlen był trujący.

Jak każda rewolucja i ta również stworzyła szansę na rozkwit nowego życia opartego na oddychaniu tlenowym i od tego czasu na Ziemi zaczęły ewoluować różne skomplikowane formy życia.[3]

AKTUALNIE SZUKA SIĘ WINNEGO, ZMNIEJSZAJĄCEJ SIĘ ILOŚCI TLENU W ATMOSFERZE.

Według naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Princenton w New Jersey w ciągu ostatnich 800 tys. lat poziom tlenu w powietrzu spadł o 0,7 procenta. Przyczyny tego zjawiska mogą stać się kluczowe dla przyszłych zdarzeń na naszej planecie.

Jedna z hipotez przyjmuje, że jeśli ok. 80% tlenu wytwarza fitoplankton morski, a ocean pomaga utrzymać równowagę cieplną na Ziemi,  pobierając z atmosfery dwutlenek węgla proporcjonalnie do jego wzrostu, wciąż coraz więcej, to nie pozostaje ten proces bez wpływu na morski fitoplankton. Zaburzenia pracy fitoplanktonu powodują, że tlenu w atmosferze jest coraz mniej.

Ilość tlenu w atmosferze jest ważna nie tylko dlatego, że nim oddychamy, pierwiastek ten między innymi ma wpływ na to, jak dużo światła słonecznego dociera do Ziemi.

A w naszych organizmach? – ma kluczowe znaczenie dla procesów przemiany materii.

W 2019 roku nagroda Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny została przyznana za odkrycie mechanizmów, w jaki sposób komórki odczuwają i adaptują się do zmian  dostępności tlenu,  w jaki sposób wpływa on na przemianę materii w komórkach i procesy fizjologiczne. Dzięki temu możliwe było opracowanie nowych metod terapii wielu chorób w tym nowotworowych.

Za podobne badania nagrodą Nobla był wyróżniony w 1931 roku Otto Wartburg , dokładnie za odkrycie procesów przemian zachodzących z udziałem tlenu w mitochondriach, a w 1938 r. nagrodą Nobla został wyróżniony Corneille Heymans,  który odkrył, że wyspecjalizowane komórki kłębka szyjnego wyczuwają poziom tlenu w tętnicy szyjnej, komunikują się bezpośrednio z mózgiem i w ten sposób sterują procesem naszego oddychania.

Instytut Karoliński w Sztokholmie podkreśla, że prace nagrodzone w 2019r. jako przełomowe pozwoliły zrozumieć rożne fizjologiczne reakcje organizmu na zmiany poziomu tlenu. Okazuje się też, że dostępność tlenu z pomocą tego samego mechanizmu wpływa na pracę układu immunologicznego. Próby zablokowania dostępu tlenu są uznawane za jedne z najbardziej obiecujących terapii w chorobach onkologicznych.

Wymienioną nagrodę Nobla z fizjologii i medycyny dostali Brytyjczyk sir Petera J. Ratcliff oraz Amerykanie William G. Kaelin Jr. I Gregg L. Semenza.

W ostatnich latach wykonuje się coraz więcej badań nad metaboliczną rolą tlenu. Organizm człowieka coraz bardziej jest narażony na czynniki zewnętrzne.  Główne zagrożenia to zanieczyszczenia środowiska, dym papierosowy,  promieniowanie UV, wysoko przetworzona żywność oraz inne procesy oksydacyjne.

Z przeglądu literatury opartej na wynikach badań naukowych wynika, że wzbogacanie diety o produkty z wysokim potencjałem antyoksydacyjnym obniża ilość zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów, prawdopodobnie przez zmniejszenie ilości uszkodzeń DNA. Spożywanie żywności bogatej w przeciwutleniacze wykazuje pozytywny wpływ na homeostazę organizmu, co za tym idzie  na zdrowie człowieka.[4]

Aktualnie odporność naszego organizmu w obliczu zagrożenia stała się tematem palącym. Czarodziejska różdżka tu nie zadziała, bo proces budowania odporności wymaga uważności na to co nas otacza i systematyczności w stosowaniu ogólnie pojętego „zdrowego stylu życia”. Jednak jest to dla nas trudne bo po drugiej stronie barykady mamy zalew „niezdrowego stylu życia”,  od ciągłego stresu począwszy po jedzenie, które byłoby zdrowe gdyby po drodze na nasz stół nie było pozbawione wartości odżywczych poprzez udoskonalanie różnymi konserwantami i polepszaczami smaku – czyli zatrute.

W tej nierównej walce mamy wiedzę, dzięki której możemy tę walkę wygrać. Ważnym narzędziem w dążeniu do dobrego zdrowia i dobrej kondycji psychicznej  jest aktywność fizyczna – w domu też można ćwiczyć 🙂 –  nasz mózg, komórki i mięśnie bardzo potrzebują tlenu, wybieramy żywność jak najmniej przetworzoną, indywidualnie do potrzeb organizmu uzupełniamy witaminy i minerały. Jeśli to wdrożymy –  zwiększymy ilość tlenu w komórkach, będziemy silni i bardziej odporni na choroby, stres, bakterie i wirusy.

Teraz, kiedy walczymy z wirusem wszechczasów i pozostajemy w domach, konspirując przeciwko niemu, mamy ograniczony dostęp  świeżego powietrza z zewnątrz, tym samym mało tlenu, którego tak bardzo potrzebuje nasz organizm  do oddychania, ale też do wspierania odporności – wirusy bardzo nie lubią tlenu.

Suplementy diety w postaci witamin, minerałów wspierających metabolizm energetyczny, funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,  preparaty żywności funkcjonalnej oraz różnych kompozycji składników  uzupełniających aktualnie w tych wymuszonych przez COVID-19  warunkach nabierają szczególnego zainteresowania.

Holistic CELLSYRE  zawiera stabilizowane CZĄSTECZKI TLENU  w neutralnym PH=7 roztworu wody destylowanej i chlorku sodu.

Tlen jest wchłaniany do krwi głównie przez wychwyt w wyściółce żołądka oraz przez jelito cienkie. Podczas przyjmowania Cellsyre zwiększa się ciśnienie tlenu we krwi, co zaspokaja zapotrzebowanie komórek w tlen.

Dzienna porcja dla dorosłych to 10 kropli 3 razy dziennie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teresa Jaroszyńska
Ekspert ds. produktów Holistic Polska

 

Źródła:

[1] Fergusson L.R. (2009) Nutrigenomics approaches to funcktional foods „ J.Am Diet Assoc „.

No.109

[2] Thomsou C., Hasler C.H. (1999), Functional foods-Position of the American Dietetic  Aassotation, „J.Am. Diet Assoc”., No.99

[3] Powołanie na fragmenty publikacji, której autorem jest prf. Matthijs Smit z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Vancouverze.

[4] Ann.Acad. Med. Gedan. 2017,47,119-127. Z-d Towaroznawstwa Żywności Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.