Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Bakterie kwasu mlekowego zwiększają wchłanianie i biodostępność witaminy D 07.04.2022

Witamina D i pożyteczne dla naszego organizmu bakterie – w tym przypadku bakterie kwasu mlekowego, są dobrze znane z korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Czy możliwe jest, aby te dwa istotne dla profilaktyki zdrowia elementy miały ze sobą coś wspólnego? Czy mogą ze sobą współpracować? Okazuje się, że tak! Dodatkowa porcja bakterii kwasu mlekowego przekłada się na wyższy poziomu witaminy D we krwi.

Niedobór witaminy D jest przyczyną wielu ostrych i przewlekłych chorób na całym świecie. Na liście znajduje się wszystko, od infekcji górnych dróg oddechowych po osteoporozę. Jednocześnie każdy jest inny i u różnych osób wrażliwość i reakcja organizmu na niedobór witaminy D może być różna. Wiele zależy od naszych genów i stylu życia. Niektórzy z nas po prostu potrzebują większego wsparcia, aby utrzymać odpowiedni poziom witamin. Grupa badaczy postanowiła sprawdzić, jak bakterie kwasu mlekowego wpływają na przyswajanie witaminy D.

Włoscy naukowcy mieli swoją teorię, dlaczego absorpcja witaminy D wraz ze wspomnianymi wyżej bakteriami może być lepsza: – Wyszliśmy z założenia, że ​​witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i że bakterie kwasu mlekowego mają na swojej powierzchni substancje, które mogą pełnić funkcję środka transportu przez ścianę komórkową.

Przetestowano różne szczepy bakterii

Na potrzeby badań przetestowano różne szczepy bakterii, a tym, który wykazał się najlepszym działaniem, okazała się Lactobacillus paracasei (L. paracasei), bakteria, która często znajduje się w dobrze skomponowanych suplementach bakterii kwasu mlekowego. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że bakteria ta na swojej powierzchni posiada unikalny cukier o dobroczynnych właściwościach pełniących rolę środka transportu substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.

Bakterie kwasu mlekowego + witamina D = synergia

Naukowcy zwracają również uwagę, że dzięki bakteriom zwiększającym przyswajalność witaminy D, skuteczniejsze staje się przyjmowanie suplementów, ponieważ więcej tej substancji jest wykorzystywana w organizmie. Istnieją przesłanki, że połączenie bakterii kwasu mlekowego L. Paracasei z suplementami witaminy D na bazie oleju zapewniają wyższą wchłanialność tej witaminy. Może to być rozwiązanie pomocne w przypadku osób zagrożonych niedoborem witaminy D3 i trudnościami w jej przyswajaniu. Zależność tę na pewno nadal badać.

 

Źrodła:

Castagliuolo I, Scarpa M, Brun P, et al. Co-administration of vitamin D3 and Lacticaseibacillus paracasei DG increase 25-hydroxyvitamin D serum levels in mice. Ann Microbiol. 2021;71(1):42. doi:10.1186/s13213-021-01655-3