Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Brówka brusznica (lingon) skarb jesieni i skarbnica zdrowia 17.10.2018

W ostatnich latach importowane jagody, takie jak Acai, zyskały znaczącą rolę w porównaniu z naszymi roślinnością, z naszej szerokości geograficznej.

Borówka brusznica (czerwona) to roślina, która ma liczne właściwości i lecznicze działanie. Dzięki nim znalazła zastosowanie jako środek na schorzenia układu moczowego, biegunkę czy wrzody. Borówka brusznica pomoże też rozjaśnić plamy pigmentacyjne na skórze. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma borówka brusznica, czym się różni od żurawiny i wypróbuj przepisy na lecznicze nalewki i pyszne dżemy z borówki brusznicy.

Borówka brusznica to też inaczej borówka czerwona, czerwona jagoda czy borówka wiecznozielona, to roślina, która dzięki swoim właściwościom leczniczym od dawna znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie. Powszechnie wykorzystuje się owoc (Vitis idaeae fructus) oraz liść borówki brusznicy (Vitis idaeae folium).

Borówka brusznica w chorobach układu moczowego

W ziołolecznictwie liście borówki brusznicy stosuje się w schorzeniach układu moczowego, m.in. w zapaleniu pęcherza moczowego i nerek czy kamicy moczowej. Liście borówki brusznicy zawierają substancję o nazwie arbutyna (należy do glikozydów fenolowych), która działa silnie odkażająco na drogi moczowe i moczopędnie, ograniczając rozwój stanu zapalnego w układzie moczowym.

Zarówno żurawina, jak i borówka brusznica wyróżniają się mocno kwaśnym smakiem i czerwonym kolorem. Jednak na tym kończą się podobieństwa. Owoce żurawiny są znacznie większe od borówki brusznicy i nierównomiernie pokryte kolorem. Ich średnica – w wersji wielkoowocowej – to ok. 1 cm. Borówka brusznica ma zaś małe, drobniutkie owoce jednolicie czerwone. Poza tym żurawina leży poziomo przy ziemi i nie ma pędów pionowych. W naturalnym środowisku najczęściej rośnie na bagnach torfowych. Żurawina jest także uprawiana. Borówka brusznica to natomiast niewysokie krzewiny (ok. 20-30 cm). Rośnie w lasach sosnowych i mieszanych umiarkowanie suchych – dlatego można często znaleźć borówki podczas spacerów po lesie

 

Borówka brusznica na biegunkę
Liście borówki brusznicy wykazują także działanie przeciwbiegunkowe. Zawarte w nich garbniki działają silnie ściągająco na błony śluzowe układu pokarmowego, zmniejszając płynność stolców, a także bakteriobójczo na florę bakteryjną żołądkai jelit, unieczynniając toksyny bakteryjne.
Borówka brusznica może zapobiec wrzodom i rakowi żołądka
Ekstrakty wodne z liści borówki brusznicy mają działanie przeciwbakteryjne w stosunku do niektórych szczepów bakteryjnych, w tym do Helicobacter pylori . Wszystko dzięki zawartości kwasu taninowego (kwasu garbnikowego) – przekonują estońscy naukowcy z University of Tartu¹. Helicobacter pylori ma ścisły związek z występowaniem ok. 80% wrzodów żołądka  i dwunastnicy. Badanie (Wang et al 2005) pokazuje, że substancje zawarte w brusznicy mogą również hamować rozwój niektórych nowotworów, a biorą udział w tzw programowaniu śmierci komórki (apoptozie).

 

Borówka brusznica może zapobiec otyłości?
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie owoców borówki brusznicy głównie przy problemach żołądkowych, ponieważ charakteryzuje je zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego. Jednak ze wstępnych badań naukowych wynika, że mogą mieć one znacznie szersze zastosowanie.

Owoce borówki brusznicy mogą się okazać skuteczne w walce z otyłością. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Scottish Crop Research Institute². W badaniach in vitro naukowcy oceniali wpływ polifenoli różnych jagód na aktywność lipazy trzustkowej – enzymu uczestniczącego w trawieniu tłuszczów . Wykazano, że bogate w polifenole ekstrakty z owoców borówki brusznicy hamują lipazę trzustkową i w ten sposób wpływają na trawienie tłuszczów oraz zużycie energii przez organizm człowieka. Zahamowanie aktywności lipazy przyczynia się do zmniejszonego trawienia tłuszczów i ich zwiększonego wydalania w formie niezmienionej przez organizm. Dzięki temu mniejsza ilość wolnych kwasów tłuszczowych ulega bezpośredniemu wchłanianiu do krwi i mniejsze jest ich magazynowanie w postaci tkanki tłuszczowej.

Galaretka z owoców brusznicy zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami  z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych (dających chropowaty posmak) jest podstawowym składnikiem oryginalnego sosu Cumberland – zimnego sosu stosowanego w kuchni angielskiej, jako dodatek do potraw z dziczyzny (głównie dzika i zająca).

Przetwory z borówki brusznicy zachowują swoje właściwości, jeśli owoce i liście są właściwie zebrane, a potem przygotowane. Liście zbiera się w okresie od czerwca do sierpnia. Potem suszy się je w suszarniach, początkowo w temperaturze 30 stopni C, a następnie w temp. do 60 stopni C. Są one bez zapachu, mają smak gorzki, lekko cierpki, ściągający. Owoce brusznicy czerwonej pojawiają się w sierpniu. Jagoda jest początkowo białokremowa, w miarę dojrzewania czerwienieje. W południowej części Polski często zakwita po raz drugi i owocuje w październiku, a niekiedy w listopadzie. Owoce z powtórnego kwitnienia są zazwyczaj mniejsze, ale trwalsze i silniej zabarwione.

 

Nasi przodkowie używali brusznicy przeciwko różnym chorobom. Między innymi jako środek obniżający gorączkę i do leczenia infekcji dróg moczowych. To dobry czas, by powrócić do natury i do korzeni.
Według danych z National Food Administration, brusznica zawiera witaminy C, K, E i kwas foliowy, a także potas, mangan i błonnik, które przeciwdziałają zbyt dużej ilości cholesterolu LDL, który jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Brusznica wyposażona jest w naturalny środek konserwujący, kwas benzoesowy który uwalnia podczas gotowania np. dżemu, galaretki lub soku. Dlatego też trwałość produktów wykonanych z brusznicy jest długa. W ofercie Holistic nie mogło zabraknąć miejsca dla tak cudownej rośliny. Wypróbuj nasz Lingon i wykorzystaj całe spektrum korzyści dla zdrowia.

 

Orzeźwiające smoothie

1 banan
200 ml jogurtu roślinnego
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki Lingon pulver
1 łyżeczka cukru waniliowego
około 1 łyżki soku z limonki
świeża mięta do smaku

Składniki dokładnie zmiksować.
Udekorować listkami mięty.

Gotowe!