Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Brzoza – sprzymierzeniec zdrowia. Agnieszka Piskała, dietetyk 26.02.2019

Brzoza to jedyne drzewo, które ma białą korę. Kolor ten zawdzięcza  zawartości betuliny, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antywirusowe, żółciopędne, poprawiająca odporność organizmu,
łagodzące napięcie psychiczne, chroniące komórki wątroby przed uszkodzeniem przez toksynami oraz działając przeciwalergicznie… a to tylko część jej prozdrowotnego spektrum działania.

Te i wiele innych właściwości lecznicze betuliny dają naukowcom nadzieję na wykorzystanie jej do otrzymania wielu nowych preparatów leczniczych.
Brzoza (łac. Betula) to rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny brzozowatych. Pozyskiwane z brzozy surowce zielarskie odznaczają się licznymi właściwościami leczniczymi, które wykorzystuje współczesna fitoterapia (ziołolecznictwo).

W celach leczniczych wykorzystuje się młode liście brzozy (Folium Betulae), które zbiera się w maju i suszy w zacienionych i przewiewnych miejscach. Surowcem zielarskim są także pączki brzozy (Gemmae Betulae), które zbiera się zimą lub wczesną wiosną, oraz kora brzozowa (Cortex Betulae). Poza tym w medycynie naturalnej wykorzystuje się grzyby rosnące na pniach brzozy – włóknouszka ukośnego, który po wysuszeniu staje się surowcem o nazwie huba brzozowa czarna.
Z kolei z innego grzyba – porka brzozowego – po wysuszeniu otrzymuje się hubę białą brzozową.

Natomiast w składzie liści znajdują się flawonoidy, substancje garbnikowe, saponiny, kumaryny, karoteny, kwasy organiczne m.in kwas askorbinowy, olejki eteryczne, sole mineralne takie jak: związki potasu, wapnia, żelaza, manganu, cynku i magnezu.
W liściach również znajduje się srebro, dzięki czemu min, kiedy znajdujemy się w brzozowym zagajniku, wyjątkowo łatwo jest nam oddychać.

Nowością w świecie medycyny niekonwencjonalnej znalazł zastosowanie popiół z brzozy. Jest on klasyfikowany jako suplementem diety niezwykle bogaty w składniki mineralne o bardzo wysokiej przyswajalności.
Popiół z brzozy jest polecany osobom pragnących oczyścić organizm, dostarczyć mu kluczowych składników składników mineralnych, w łatwo przyswajalnej formie.

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic