Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Co warto wiedzieć o oleju MCT. Okiem dietetyka 26.05.2022

Czym są tłuszcze MCT?

Tłuszcze MCT (Medium Chain Triglicerydes) to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych (6-10 atomów węgla), których źródła naturalne w przyrodzie są bardzo ograniczone, a głównym z nich jest olej kokosowy, palmowy i nabiał. Tłuszcze te w znaczący sposób różnią się od pozostałych kwasów tłuszczowych. Odpowiednia podaż tłuszczów jest niezwykle ważna, ponieważ wpływają one na prawidłowego funkcjonowanie całego organizmu.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Do wchłaniania tłuszczy MCT nie są potrzebne enzymy takie jak żółć i lipaza, które są niezbędne do trawienia pozostałych tłuszczów. Wchłaniają się one bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby (żyła wrotna). Tłuszcze MCT zwalniają perystaltykę jelit w związku, z czym wydłużają czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu wpływają na zwiększenie wchłaniania składników odżywczych i zwiększenie uczucia sytości.

Te wyjątkowe kwasy tłuszczowe znajdują się pod lupą naukowców już od dłuższego czasu.

Badania wykazały że są one zużywane przez organizm przed innymi tłuszczami (preferowane źródło energii). Dzięki temu mogą zwiększać spoczynkowy wydatek energetyczny po ich spożyciu. Niektóre badania na modelach zwierzęcych jak i na ludziach sugerują że odpowiednia podaż tłuszczów MCT może korzystnie wpływać na redukcje tkanki tłuszczowej trzewnej.

Należy jednak pamiętać że efektem nadmiernego spożycia tych tłuszczów będzie wzrost stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co jest niekorzystnym zjawiskiem zwiększającym ryzyko chorób układu krążenia. Nie opracowano jeszcze idealnych proporcji w jakich można spożywać tłuszcze MCT bez ryzyka dla zdrowia.

Kwasy tłuszczowe pełnią następujące istotne funkcje:

  • są źródłem energii,
  • stanowią budulec błon komórkowych,
  • regulują pracę żołądka,
  • tłuszcz podskórny zapewnia termoizolację,
  • wpływają na funkcjonowanie układu krążenia,
  • zwiększają przyswajalność witamin A, D, E i K.

Wykorzystanie MCT w medycynie

W medycynie tłuszcze MCT od dawna są używane wraz z lekami. Używa się ich w celu wspomagania leczenia:

  • chorób związanych z zaburzeniami wchłaniania (celiakia, syndrom krótkiego jelita, biegunki);
  • chorób wątroby;
  • chorób związanych z niedożywieniem (mukowiscydoza).

Tłuszcze te wykorzystuje się również jako źródło energii podczas żywienia pozajelitowego (dożylnego), które jest konieczne w niektórych jednostkach chorobowych.

Tłuszcze MCT

Tłuszcze MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych. Wchłaniają się one bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby.

Spotykane w suplementach

Tłuszczami MCT są:

  • C6 – kwas kapronowy;
  • C8 – kwas kaprylowy;
  • C10 – kwas kaprynowy;
  • C12 – kwas laurynowy.

Najlepsze źródła tłuszczów MCT to:

  • Olej kokosowy < 60%;
  • Olej palmowy < 50%;
  • Nabiał ~ 10-12%.

Tłuszcze MCT mogą mieć pozytywny wpływ na organizm:

  • mogą zwiększyć spalanie kategorii przy diecie niskowęglowodanowej;
  • mogą zmniejszyć magazynowanie tłuszczów w organizmie;
  • mogą pomóc zrzucić dodatkowe kilogramy;
  • mogą zwiększyć poczucie sytości po posiłku.

Tłuszcze MCT wspomagają one leczenie chorób związanych z zaburzeniami wchłaniania takich jak:

  • celiakia;
  • syndrom krótkiego jelita;
  • biegunki;
  • choroby wątroby;
  • choroby związane z niedożywieniem;
  • epilepsja;
  • alzheimer.

Agnieszka Piskała-Topczewska,
dietetyczka, diet coach

Bibliografia

  1. A. C. Rego Costa et al. “Influence of the dietary intake of medium chain triglycerides on body composition, energy expenditure and satiety”; a systematic review, Nutr Hosp. 2012;27(1):103-108
    2. Karen Mumme, PGDipSc, Welma Stonehouse, PhD, “Effects of Medium-Chain Triglycerides on Weight Loss and Body Composition: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics Volume 115, Issue 2, February 2015, Pages 249–253