Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Cynk jest ważnym składnikiem mineralnym znajdującym się we wszystkich naszych komórkach.
Jest zawarty w setkach enzymów w organizmie i jest niezbędny do prawidłowej pracy układu odpornościowego.
Istnieją również badania, które sugerują, że cynk może zrównoważyć nadaktywny układ odpornościowy i zmniejszyć reakcje alergiczne.
Dzieje się tak, ponieważ cynk aktywuje limfocyty T układu odpornościowego, jednocześnie dezaktywując substancje zapalne bez tłumienia normalnego funkcjonowania układu odpornościowego. [1]
Cynk jest również częścią enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), który działa jako przeciwutleniacz w organizmie. Neutralizuje wolne rodniki i chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym.Ważne przy regularnym przyjmowaniu Ponieważ cynk nie jest magazynowany w organizmie, musimy go w sobie stale dostarczać poprzez dietę lub/i odpowiednią suplementację. Najlepszymi źródłami cynku są: ostrygi, małże, krewetki, mięso, podroby, orzechy i nasiona, warzywa liściaste, takie jak szpinak, fasola, otręby pszenne i inne produkty pełnoziarniste oraz produkty mleczne. Zwłaszcza weganie i osoby starsze powinni zwracać uwagę na spożycie cynku.
Organizm wydziela dodatkowy cynk podczas infekcji, stresu i wytężonej pracy ciała. [2] Większe zapotrzebowanie na cynk mogą mieć również kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także kobiety z obfitymi miesiączkami. Wyraźny niedobór cynku jest też zwykle spowodowany nadużywaniem alkoholu lub chorobami, które upośledzają wchłanianie składników odżywczych. Ale nawet umiarkowanie zwiększone zapotrzebowanie na cynk może osłabić układ odpornościowy. [3]
Uważa się, że nawet 30 procent osób starszych ma za mało cynku. [4] Zwiększa to ryzyko różnych infekcji i chorób, takich jak zapalenie płuc. [5], [6]
Według badań 33 domów opieki w Bostonie w USA, osoby starsze z najwyższym poziomem cynku we krwi miały najniższą zapadalność na zapalenie płuc i nie wymagały tak częstego leczenia antybiotykami, jak inni uczestnicy. [7 ]
Może pomóc przy przeziębieniach
Przeprowadzono kilka badań, w których naukowcy zaobserwowali, że suplementy cynku mogą chronić przed przeziębieniami. [8], [9] Wydaje się, że suplementy cynku mogą również pomóc tym, którzy już są przeziębieni. Według małego badania, w którym 64 małych dzieci hospitalizowanych z powodu ostrych infekcji dolnych dróg oddechowych, te, które otrzymywały 30 mg cynku dziennie, wracały do zdrowia szybciej i były w stanie opuścić szpital średnio dwa dni wcześniej w porównaniu z dziećmi, które zamiast tego otrzymywały placebo. [10] W tym kontekście należy pamiętać, że więcej nie zawsze znaczy lepiej – zbyt wysoki poziom cynku w organizmie może działać jako utleniacz zamiast przeciwutleniacza.
Wysokie dawki cynku przez długi czas tj. ponad zalecaną dzienną dawkę 40 mg cynku pierwiastkowego, może również zmniejszać wchłanianie miedzi do organizmu. [11] Jednak przyjmowanie dodatkowego cynku przez kilka dni w związku z przeziębieniem nie wykazało żadnych negatywnych skutków ubocznych. [12] Wręcz przeciwnie, analiza siedmiu badań z łącznie 575 uczestnikami pokazuje, że dawki 80-92 mg cynku dziennie przez jeden lub kilka tygodni sprawiły, że objawy przeziębienia zniknęły średnio o 33%, podczas gdy 192–207 mg cynku dziennie zmniejszyło objawy o 35%. [13] Glikonian cynku i octan cynku to formy, które według tej samej analizy wydają się dawać najlepsze efekty w leczeniu objawów przeziębienia. [14]
Źródła
[1] Rosenkranz E, Hilgers RD, Uciechowski P, Petersen A, Plümäkers B, Rink L. Zinc enhances the number of regulatory T cells in allergen-stimulated cells from atopic subjects. Eur J Nutr. 2017 Mar;56(2):557-567.
[2] Prasad AS. Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Nov;12(6):646-52.
[3] Haase H, Rink L. The immune system and the impact of zinc during aging. Immun Ageing. 2009 Jun 12;6:9.
[4] Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286.
[5] Saper RB, Rash R. Zinc: an essential micronutrient. Am Fam Physician. 2009 May 1;79(9):768-72.
[6] Barnett JB, Hamer DH, Meydani SN. Low zinc status: a new risk factor for pneumonia in the elderly? Nutr Rev. 2010 Jan;68(1):30-7.
[7] Meydani SN, Barnett JB, Dallal GE, Fine BC, Jacques PF, Leka LS, Hamer DH. Serum zinc and pneumonia in nursing home elderly. Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1167-73.
[8] Prasad AS. Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Nov;12(6):646-52.
[9] Martinez-Estevez NS, Alvarez-Guevara AN, Rodriguez-Martinez CE. Effects of zinc supplementation in the prevention of respiratory tract infections and diarrheal disease in Colombian children: A 12-month randomised controlled trial. Allergol Immunopathol (Madr). 2016 Jul-Aug;44(4):368-75.