Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Czy istnieje związek między kondycją mikroflory jelitowej, a kondycją stawów? 21.05.2019

Od dawna wiadomo, że  mikroflora jelitowa wpływa na wszystko, co dzieje się w naszym organizmie bezpośrednio (np. na procesy trawienia) lub pośrednio (układ odpornościowy czy… zadowolenie z życia). W przypadku zachwiania równowagi w funkcjonowaniu mikroflory jelitowej wytwarzane są substancje zapalne, które mogą negatywnie na tak oddalone od jelit komórki i tkanki, jak np.  chrząstka stawowa.

Interesujące badanie naukowe z 2018 r. potwierdziły związek między mikroflorą jelitową a stanem zapalnym i chorobą zwyrodnieniową stawów.
Jak to się łączy te dwa odległe od siebie zjawiska, jakimi jest zapalenie stawów i funkcjonowanie biomasy w naszych jelitach?

Otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów. Wzmożony stan zapalny w organizmie wydaje się mieć powiązanie między otyłością, a chorobą zwyrodnieniową Źródłem zapalenia może być zaburzona równowaga flory jelitowej obserwowana  często w przypadku otyłości. W badaniu naukowym porównywano myszy chorujące na otyłość z myszami o prawidłowej masie ciała. Naukowcy przyjrzeli się także temu, co się stanie, gdy próbom kontrolnym podano wraz z żywnością oligofruktozę, która sprzyja prawidłowemu rozwojowi mikroflory  jelitowej.
Na początku badania zaobserwowano u  myszy z otyłością następujące zjawiska:

  • Zwiększoną ilość substancji zapalnych w organizmie, takich jak IL-8 i TNF-alfa.
  • Obecność większej ilości gatunków bakterii w jelitachi, które mogą wywoływać stany zapalne, takich jak Peptostreptococceae i Peptococcaceae.
  • Mniej kolonii bifidobakterii, które mają pozytywny wpływ na funkcję ochronną jelita i przeciwdziałają stanom zapalnym.
  • Całkowity deficyt szczepów bakterii Bifidobacterium pseudolongum.
  • Nasilenie choroby zwyrodnieniowej stawów i stawów zapalnych (prawie wszystkie parametry choroby zwyrodnieniowej stawów były wyższe w przypadku myszy z otyłością w porównaniu do tych z prawidłową masą ciała)
  • Znacznie mniejsza powierzchnia chrząstki stawowej

Powyższe badania potwierdziły, że odpowiednia podaż oligofruktozy w codziennej diecie może warunkować homeostatyczny rozwój mikroflory jelitowej, a w konsekwencji  przeciwdziałać stanom zapalnym kości i stawów

U myszy otyłych, spożywających regularnie oligofruktozę ilość bifidobakterii wzrosła 1000 razy, drastycznie zmniejszyła się ilość Peptostreptococceae i Peptococcaceae, powodujących stany  zapalne.
Wszystkie markery zapalenia i choroby zwyrodnieniowej stawów były znacząco obniżone u myszy otyłych i praktycznie osiągnęły poziomy jak w przypadku  myszy o prawidłowej masie ciała.
Powierzchnia chrząstki stawowej u myszy otyłych zwiększyła się.

Wniosek

Prawidłowa równowaga flory jelitowej spowodowała zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie i doprowadziła do wzrostu chrząstki stawowej. U myszy otyłych zmniejszyły się objawy choroby zwyrodnieniowej stawów a wspieranie flory jelitowej okazało się wysoce skuteczne w przypadku problemów ze stawami!
 

…………………………………………………………………………………………………

Źródło: Schott EM Targeting the gut microbiome to treat the osteoarthritis of obesity. JCI Insight. 2018 Apr 19;3(8).