Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Od dawna wiadomo, że mikroflora jelitowa wpływa na wszystko, co dzieje się w naszym organizmie bezpośrednio (np. na procesy trawienia) lub pośrednio (układ odpornościowy czy… zadowolenie z życia). W przypadku zachwiania równowagi w funkcjonowaniu mikroflory jelitowej wytwarzane są substancje zapalne, które mogą negatywnie na tak oddalone od jelit komórki i tkanki, jak np. chrząstka stawowa.
Interesujące badanie naukowe z 2018 r. potwierdziły związek między mikroflorą jelitową a stanem zapalnym i chorobą zwyrodnieniową stawów.
Jak to się łączy te dwa odległe od siebie zjawiska, jakimi jest zapalenie stawów i funkcjonowanie biomasy w naszych jelitach?
Otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów. Wzmożony stan zapalny w organizmie wydaje się mieć powiązanie między otyłością, a chorobą zwyrodnieniową Źródłem zapalenia może być zaburzona równowaga flory jelitowej obserwowana często w przypadku otyłości. W badaniu naukowym porównywano myszy chorujące na otyłość z myszami o prawidłowej masie ciała. Naukowcy przyjrzeli się także temu, co się stanie, gdy próbom kontrolnym podano wraz z żywnością oligofruktozę, która sprzyja prawidłowemu rozwojowi mikroflory jelitowej.
Na początku badania zaobserwowano u myszy z otyłością następujące zjawiska:
- Zwiększoną ilość substancji zapalnych w organizmie, takich jak IL-8 i TNF-alfa.
- Obecność większej ilości gatunków bakterii w jelitachi, które mogą wywoływać stany zapalne, takich jak Peptostreptococceae i Peptococcaceae.
- Mniej kolonii bifidobakterii, które mają pozytywny wpływ na funkcję ochronną jelita i przeciwdziałają stanom zapalnym.
- Całkowity deficyt szczepów bakterii Bifidobacterium pseudolongum.
- Nasilenie choroby zwyrodnieniowej stawów i stawów zapalnych (prawie wszystkie parametry choroby zwyrodnieniowej stawów były wyższe w przypadku myszy z otyłością w porównaniu do tych z prawidłową masą ciała)
- Znacznie mniejsza powierzchnia chrząstki stawowej
Powyższe badania potwierdziły, że odpowiednia podaż oligofruktozy w codziennej diecie może warunkować homeostatyczny rozwój mikroflory jelitowej, a w konsekwencji przeciwdziałać stanom zapalnym kości i stawów
U myszy otyłych, spożywających regularnie oligofruktozę ilość bifidobakterii wzrosła 1000 razy, drastycznie zmniejszyła się ilość Peptostreptococceae i Peptococcaceae, powodujących stany zapalne.
Wszystkie markery zapalenia i choroby zwyrodnieniowej stawów były znacząco obniżone u myszy otyłych i praktycznie osiągnęły poziomy jak w przypadku myszy o prawidłowej masie ciała.
Powierzchnia chrząstki stawowej u myszy otyłych zwiększyła się.
Wniosek
Prawidłowa równowaga flory jelitowej spowodowała zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie i doprowadziła do wzrostu chrząstki stawowej. U myszy otyłych zmniejszyły się objawy choroby zwyrodnieniowej stawów a wspieranie flory jelitowej okazało się wysoce skuteczne w przypadku problemów ze stawami!
…………………………………………………………………………………………………
Źródło: Schott EM Targeting the gut microbiome to treat the osteoarthritis of obesity. JCI Insight. 2018 Apr 19;3(8).