Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czy liście drzewa oliwnego mogą chronić przed bakteriami? 05.07.2020

Drzewo oliwne dawało człowiekowi radość od czasów starożytnych dzięki smacznym oliwkom i oliwie z nich tłoczonej. Ale czy wiesz, że nawet liście oliwne są skarbem? Zawierają między innymi substancje, które mogą przeciwdziałać bakteriom.

Niesamowite drzewo oliwne

Drzewo oliwne może mieć nawet około 1500 lat, ale uważa się, że najstarsze ma ponad 2000 lat. Wszystkie części drzewa zawierają przydatne substancje. W szczególności substancje należące do grupy fenoli wydają się być najbardziej godne uwagi, a wśród szczególnie warta poznania jest  oleuropeina. Między innymi to oleuropeina nadaje oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia nieco gorzki posmak.

 

Oleuropeina przeciwko bakteriom

Fakt, że drzewo oliwne zawiera substancje przeciwdziałające bakteriom, nie jest zaskoczeniem. Bez silnej obrony przed mikroorganizmami drzewo oliwne nie byłoby w stanie rosnąć tyle lat nietkniętym. Oleuropeina ma silne działanie przeciwbakteryjne zarówno na bakterie Gram-dodatnie, jak i Gram-ujemne, a także na mykoplazmę. [1], 4

Niezwykle interesujące badanie pokazuje, że ekstrakt z liści oliwek nie wydają się działać jednak na wszystkie rodzaje bakterii, ale nieco bardziej selektywne. Hodowla wielu różnych bakterii wykazała, że ​​ekstrakt z liścia oliwnego, już w niskim stężeniu, miał największy wpływ na Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori i Staphylococcus aureus, w tym oporny na metycylinę S. aureus (MRSA). Natomiast niewielki wpływ na inne analizowane bakterie. [2] W innym badaniu stwierdzono, że oleuropeina całkowicie hamuje wzrost bakterii Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli i B. cereus. [3]

 

Drzewo oliwne może wnieść znaczący wkład w profilaktykę zdrowia

Artykuł podsumowujący działanie oleuropeiny pokazuje, dlaczego drzewo oliwne jest tak drogie człowiekowi od tak dawna, oprócz dobrego smaku oliwek i oliwy z oliwek. Oleuropeina pomaga utrzymać zdrowie, wspierając serce i naczynia krwionośne, regulując poziom cukier we krwi i wiele więcej. [4] Niezwykłe, prawda?

 

 

 

 

 

 

 

Źródła:

[1] Furneri PM, Marino A, Saija A, Uccella N, Bisignano G. In vitro antimycoplasmal activity of oleuropein. Int J Antimicrob Agents. 2002;20(4):293–296. doi:10.1016/s0924-8579(02)00181-4

[2] Sudjana AN, D’Orazio C, Ryan V, et al. Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. Int J Antimicrob Agents. 2009;33(5):461‐463.

[3] Aziz NH, Farag SF, Mousa LA, Abo-Zaid MA. Comparative antibacterial and antifungal effects of some phenolic compounds. Microbios. 1998;93:43–54. PMid:9670554.

[4] Omar SH. Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Sci Pharm. 2010;78(2):133–154. doi:10.3797/scipharm.0912-18