Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dieta roślinna dla dzieci – weganizm u najmłodszych 21.06.2018

Czy dieta wegańska jest dobra dla dzieci? 

Aby wprowadzić dietę wegańską dla swojego dziecka, należy wcześniej zdobyć należytą wiedzę na temat zasad żywienia, doboru składników odżywczych oraz uwzględnić dodatkowe planowanie. Jeśli dieta roślinna będzie właściwie skomponowana, dzieci mogą z powodzeniem przejść na dietę wegańską.

Spożywanie  dużej ilości owoców, warzyw, warzyw korzeniowych, roślin strączkowych i błonnika jest dobre zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Jeśli dzieci nauczą się cieszyć roślinną żywnością w młodym wieku, prawdopodobnie będą kontynuować dobre nawyki w dorosłym życiu.

Czym jest dieta wegańska?

Dieta wegańska bazuje wyłącznie na produktach roślinnych, eliminuje całkowicie  składniki pochodzenia zwierzęcego, tj. mięso, ryby, skorupiaki, produkty mleczne, jaja czy miód.

Wiedza i praktyka  

Jak zatem wprowadzić taką dietę do menu dziecka? Mamy kilka szybkich wskazówek.
Urozmaicaj dietę tak bardzo, jak to możliwe. Wkomponuj w posiłki warzywa we wszystkich kolorach tęczy.
Postaw na koktajle, to szybki i łatwy sposób na zdobycie energii i bardzo odżywcza przekąska.
Pamiętaj , że  zupa i gotowane warzywa są łagodniejsze dla żołądka i łatwiejsze w trawieniu.
Zawsze włączaj do posiłków bogate w białko nasiona, takie jak chia, nasiona dyni, nasiona konopi i komosa ryżowa.
Tofu, fasola i soczewica to inne pokarmy bogate w białko, które pasują do większości produktów spożywczych, a białko to podstawowy budulec ciała.
Skomponuj mniejsze posiłki i podawaj je częściej to właściwy sposób zbilansowania wartości odżywczych i energii dla mniejszych dzieci. Odpowiednio dobrane tłuszcze to bardzo ważny element diety wegańskiej. Olej lniany jest źródłem Omega3. Olej z awokado i olej kokosowy są idealne do koktajli.

Odpowiednia porcja energii i substancji odżywczych 

Dzieci, na diecie roślinnej, mogą mieć trudności z pozyskaniem wystarczającej ilości energii. Dzieje się tak, ponieważ wiele warzyw dostarcza niewiele energii, ale dużo błonnika. Błonnik daje szybko uczucie sytości. Mniejsze porcje przypadające na posiłek szybko nasycają, ale z kolei charakteryzuje je mniejsza energetyczność. Rozłóż więc  posiłki i przekąski równomiernie przez cały dzień – wtedy dziecko będzie mogło zjeść wystarczającą ilość pożywienia, by pokryć zapotrzebowanie energetyczne. Warto zawsze do posiłku dodać porcję dobrego tłuszczu, to podnosi energetyczność posiłku.

Kwasy tłuszczowe Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 i są potrzebne do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku. Kwasy Omega 3 występują przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela i śledź. Jeśli dziecko nie je ryb, ważne jest, aby pokryć zapotrzebowanie na Omega-3 w inny sposób, włączając do diety: olej lniany, czy olej z pestek winogron bogaty w kwasy Omega-6. Nawet orzechy włoskie i algi zawierają Omega-3. Olej lniany ma dość ostry smak i nie powinno się go podgrzewać. Dlatego nadaje się lepiej do sosów i smoothie niż do gotowania.   Żelazo Małe dzieci szybko rosną i dlatego bardzo potrzebują żelaza.

Żelazo

Żelazo jest potrzebne nie tylko do procesów  krwiotwórczych i dotlenienia, ale także do rozwoju mózgu. Zalecane dzienne spożycie żelaza dla dzieci jest prawie tak wysokie, jak dla dorosłych mężczyzn. Dlatego ważne jest, aby badać poziom żelazna u swojego dziecka i dostarczać dodatkową jego porcję w razie potrzeby. W diecie wegańskiej produkty bogate w żelazo to fasola, suszone morele, groch, natka pietruszki soczewica i tofu. Dla dzieci, które nie jedzą mięsa, żelazo jest szczególnie ważne, ponieważ organizmowi trudniej jest wchłonąć żelazo zawarte w pokarmie roślinnym. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Większość owoców i warzyw zawiera witaminę C. Dlatego dobrze jest podawać warzywa i owoce w każdym posiłku.

Cynk

Cynk jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i konieczny, między innymi, aby przyspieszyć gojenie się ran. Zgodnie z zaleceniami, osoby na dietach roślinnych, powinni dostarczać do organizmu 25-30 procent więcej cynku niż osoby na diecie zawierającej produkty odzwierzęce. Cynk w żywności wegetariańskiej jest trudniejszy do wchłonięcia przez organizm. Cynk występuje w podobnych produktach jak żelazo, to jest w pełnych ziarnach, orzechach, nasionach i roślinach strączkowych, takich jak fasola, groch, soczewica i tofu. Ważne jest, aby śledzić poziom cynku u swojego dziecka i zapewnić w razie potrzeby uzupełnienie.

Witamina B12

Witamina B12 znajduje się w mięsie, rybach, jajach, mleku i produktach mlecznych, ale jest prawie całkowicie nieobecna w żywności roślinnej. Można ją  znaleźć tylko w algach takich jak chlorella i nori, ale w bardzo niewielkiej ilości. Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia się komórek krwi i funkcjonowania układu nerwowego. Niedobór może prowadzić do powstania problemów zdrowotnych, których później nie można naprawić, dlatego ważne jest, aby dziecko rzeczywiście otrzymywało witaminę B12. Dzieci na diecie  wegańskiej muszą otrzymywać witaminę B12 poprzez pokarm wzbogacony w witaminę B12 lub suplementy diety.
Zawartość witaminy B12 w mleku matki zależy od poziomu witaminy B12 matki. Dlatego bardzo ważne jest, aby matka karmiąca piersią miała dobry poziom witaminy B12.

Witamina D

Najlepszym źródłem witaminy D jest ekspozycja na słońce, ale na naszej szerokości geograficznej liczba słonecznych dni jest często zbyt mała, by wysycić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. W królestwie roślinnym witamina D występuje naturalnie w niektórych gąbkach, na przykład w kantalupie i grzybach Karla Johana.  Jak postępować w diecie wegańskiej, by dostarczyć witaminę D? Bardzo dobrze jest urozmaicać potrawy i zapewnić w diecie gotowane rośliny strączkowe, orzechy, różnorodne warzywa i owoce. Zaletą tej diety u małych dzieci jest to, że konsystencja jedzenia może być łatwiejsza do żucia niż mięso.

Ważne jest, aby decydując się na dietę wyłącznie roślinną zastanowić się nad odpowiednio zbilansowanymi posiłkami, aby upewnić się, że Twoje dzieci dostaną to, czego potrzebują do prawidłowego rozwoju. Dlaczego nie spróbować zaserwować naleśników z farszem z ugotowanej czerwonej soczewicy? Atrakcyjność posiłków to także klucz do sukcesu w żywieniu dzieci. Zaplanuj dobrze dietę i rodzaje potraw, które będą najbardziej odpowiadać Tobie i Twojemu dziecku.  Mamy nadzieję, że udało nam się zainspirować Ciebie do zmiany lub uzupełnienia obecnej diety w dania wegańskie.