Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dlaczego przy IBS odczuwasz ból brzucha 21.02.2021

Chodzi o histaminę: belgijscy naukowcy z University of KU Leuven po raz pierwszy byli w stanie wykazać, że histamina jest wyjaśnieniem, dlaczego pacjenci z IBS (zespół jelita drażliwego) odczuwają ból brzucha, gdy jedzą określone pokarmy.

Około jeden na pięciu dorosłych cierpi na zespół jelita drażliwego (IBS), stan, który powoduje ból brzucha po posiłku. Ulgę mogą przynieść dietyabezglutenowa oraz tzw. Dieta FODMAP [1], jednak dotychczas nie wiadomo, dlaczego zmiany w diecie działają. Osoby te zwykle nie cierpią na alergię pokarmową ani celiakię.

– Ci pacjenci nie zawsze są traktowani poważnie przez lekarzy. Ponieważ nie mają żadnych typowych reakcji alergicznych, często mówi się im, że to wszystko w ich głowie i że nie ma nic złego nie dzieje się w ich jelitach, mówi profesor Guy Boeckxstaens, gastroenterolog z KU Leuven i główny autor nowego badania. [2]

On i jego koledzy odkryli, że problemy żołądkowe są spowodowane przez komórki tuczne układu odpornościowego w jelicie uwalniające histaminę, substancję, której organizm używa do przeciwdziałania reakcjom alergicznym.

– Dzięki wiedzy z tego nowego badania mamy więcej dowodów na to, że IBS jest prawdziwą chorobą.
Dlaczego sposób pojawia się ból IBS

Ponieważ układ odpornościowy w zdrowym jelicie nie reaguje nadreaktywnie na pokarm, pierwszym krokiem było ustalenie, co powoduje problemy z IBS.

Wielu pacjentów z IBS zgłasza, że ​​ich objawy zaczęły się po infekcji żołądkowo-jelitowej, takiej jak zatrucie pokarmowe. Naukowcy rozpoczęli badania od hipotezy: infekcja żołądka, która występuje, gdy w jelitach znajdują się określone pokarmy, powoduje, że układ odpornościowy jest wrażliwy na te konkretne pokarmy. Kiedy badany zjada je ponownie, układ odpornościowy zostaje aktywowany i uwalnia się histamina, powodując ból brzucha.

Naukowcy rozpoczęli od przeprowadzenia badania, w którym myszy zakażone bakterią zołądkową otrzymywały pokarm zawierający białko jaja kurzego. Kiedy myszy wyzdrowiały, ponownie podano im owoalbuminę, aby sprawdzić, czy nie wystąpiła nietolerancja. I całkiem słusznie: białko aktywowało uwalnianie histaminy, powodując ból brzucha.

Grupa kontrolna z myszami, które również otrzymywały owoalbuminę, ale które nie były zakażone bakterią żołądkową, nie wykazywały jednak objawów żołądkowych.
Miejscowa reakcja typowa dla IBS

Reakcja immunologiczna wystąpiła tylko w zakażonej części jelita cienkiego i taka miejscowa reakcja jest typowa dla IBS – twierdzą naukowcy. Z kolei w typowych alergiach pokarmowych dochodzi do znacznie szerszej i silniejszej reakcji, która m.in. wpływa na oddychanie i ciśnienie krwi oraz może zagrażać życiu.

Następnie naukowcy przeprowadzili badanie na ludziach, aby sprawdzić, czy osoby z IBS zareagowałyby w podobny sposób.

Dwunastu pacjentom z IBS wstrzyknięto antygeny ze zwykłej żywności często związanej z zaburzeniami IBS (gluten, pszenica, soja i mleko krowie). Wkrótce rozwinęły lokalne odpowiedzi immunologiczne podobne do tych u myszy, podczas gdy zdrowi uczestnicy z grupy kontrolnej pozostawali bezobjawowi.

Ponieważ badanie było tak małe, trzeba było je powtórzyć z większą liczbą uczestników, ale wyniki są zgodne z poprzednim badaniem przeprowadzonym przez ten sam zespół badawczy, w którym zaobserwowano poprawę u pacjentów z IBS leczonych lekami przeciwhistaminowymi.

– To dostarcza dalszych dowodów na to, że mechanizm, który odkryliśmy, ma znaczenie kliniczne – mówi Guy Boeckxstaens. On i jego koledzy rozpoczęli teraz poważne badanie dotyczące leczenia przeciwhistaminowego w IBS.
Naturalne substancje redukujące histaminę

Istnieje wiele naturalnych pokarmów i składników odżywczych, które zmniejszają aktywację komórek tucznych i hamują uwalnianie histaminy:

  • Witamina C [3]
  • Kurkuma i kurkuma [4]
  • Kwercetyna [5]
  • Selen [6]
  • Pokrzywa [7],
  • cebula, [8]
  • rukiew wodna [9] i jabłko [10]
  • Zielona herbata i herbata rumiankowa [11] to napoje, które również mają działanie hamujące działanie histaminy

 

 

 

[1] McIntosh K, Reed DE, Schneider T, Dang F, Keshteli AH, De Palma G, Madsen K, Bercik P, Vanner S. FODMAPs alter symptoms and the metabolome of patients with IBS: a randomised controlled trial. Gut. 2017 Jul;66(7):1241-1251.

[2] Aguilera-Lizarraga J, Florens MV, Viola MF, Jain P, Decraecker L, Appeltans I, Cuende-Estevez M, Fabre N, Van Beek K, Perna E, Balemans D, Stakenborg N, Theofanous S, Bosmans G, Mondelaers SU, Matteoli G, Ibiza Martínez S, Lopez-Lopez C, Jaramillo-Polanco J, Talavera K, Alpizar YA, Feyerabend TB, Rodewald HR, Farre R, Redegeld FA, Si J, Raes J, Breynaert C, Schrijvers R, Bosteels C, Lambrecht BN, Boyd SD, Hoh RA, Cabooter D, Nelis M, Augustijns P, Hendrix S, Strid J, Bisschops R, Reed DE, Vanner SJ, Denadai-Souza A, Wouters MM, Boeckxstaens GE. Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain. Nature. 2021 Feb;590(7844):151-156.

[3] Jarisch R, Weyer D, Ehlert E, Koch CH, Pinkowski E, Jung P, Kähler W, Girgensohn R, Kowalski J, Weisser B, Koch A. Impact of oral vitamin C on histamine levels and seasickness. J Vestib Res. 2014;24(4):281-8. doi: 10.3233/VES-140509. PMID: 25095772.

[4] Baek OS, Kang OH, Choi YA, et al. Curcumin inhibits protease-activated receptor-2 and -4-mediated mast cell activation. Clin Chim Acta. 2003;338(1-2):135-141

[5] Weng Z, Zhang B, Asadi S, et al. Quercetin is more effective than cromolyn in blocking human mast cell cytokine release and inhibits contact dermatitis and photosensitivity in humans. PLoS One. 2012;7(3):e33805.

[6] Safaralizadeh R, Nourizadeh M, Zare A, Kardar GA, Pourpak Z. Influence of selenium on mast cell mediator release. Biol Trace Elem Res. 2013;154(2):299-303.

[7] Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Alberte RS. Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009;23(7):920-926.

[8] Kaiser P, Youssouf MS, Tasduq SA, et al. Anti-allergic effects of herbal product from Allium cepa (bulb). J Med Food. 2009;12(2):374-382.

[9] Goda Y, Hoshino K, Akiyama H, et al. Constituents in watercress: inhibitors of histamine release from RBL-2H3 cells induced by antigen stimulation. Biol Pharm Bull. 1999;22(12):1319-1326.

[10] Enomoto T, Nagasako-Akazome Y, Kanda T, Ikeda M, Dake Y. Clinical effects of apple polyphenols on persistent allergic rhinitis: a randomized double-blind placebo-controlled parallel arm study.

[11] Chandrashekhar VM, Halagali KS, Nidavani RB, et al. Anti-allergic activity of German chamomile (Matricaria recutita L.) in mast cell mediated allergy model. J Ethnopharm. 2011;137(1):336-340.