Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Długi Covid – nie taki sam dla każdego i nie każdego dotyczy. Teresa Jaroszyńska, ekspert Holistic 22.04.2022

Długi Covid jest przedmiotem obserwacji, badań i w dalszym ciągu pozostaje tajemnicą. Przypisuje mu się wiele objawów chorobowych, takich jak permanentne zmęczenie, trudności z oddychaniem, brak koncentracji, tzw. mgła mózgowa, czy problemy narządowe (tarczyca, trzustka, nerki). Wiele z tych objawów dotyczy nas niezależnie od przebytej choroby Covid-19. Stres, niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, czas spędzany przed monitorami komputerów, telefonów, telewizorów, a więc i gorsza jakość snu, no i SMOG -bardziej odczuwalny jesienią i zimą. Przyczyn chorobowych zachowań naszych organizmów należy szukać udając się do lekarza i zgodnie z zaleceniem wykonać badania.

Czy dodatkowe wsparcie organizmu, szczególnie wiosną może być celowe?  –  Tak!

Aby przeciwdziałać czynnikom zewnętrznym, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie można wykorzystać dobrze znane ze swoich właściwości odżywczych i zarazem detoksykacyjnych, rośliny takie jak spirulina i chlorella.

Chlorellę cenimy za źródło chlorofilu, zaś spirulinę za bogate źródło białka. Czynnik wzrostu chlorelli CGF (Chlorella Growth Factor) stanowi unikalny kompleks nukleotydów, aminokwasów, witamin i minerałów. Chlorella chroni nasz kod genetyczny, dzięki zdolności regeneracji nabłonka jelitowego jak również układu nerwowego i mózgu spowalnia procesy starzenia organizmu.[1,2] Chlorella – zielona mikroalga zawiera od 48 do 58%  białka w suchej masie; ok. 17% węglowodanów; od 14 do 22% lipidów (glikolipidy, woski, tri glicerydy, fosfolipidy); makroelementy: sód, potas, magnez, wapń, fosfor; mikroelementy: cynk, mangan, żelazo oraz witaminy: C, A, E i B; zawiera także karotenoidy w tym betakaroten.[3]

Spirulina – niebiesko zielona alga już w czasach średniowiecza stanowiła źródło białka i witamin. Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że spirulina jest najlepszym produktem żywnościowym dla człowieka; UNESCO opowiedziało się za spiruliną jako pożywieniem przyszłości; FDA potwierdziło, że jest to jedno z najlepszych źródeł białka.

Spirulina zawiera 60-70% białka, które jest kompletnym źródłem aminokwasów (egzogennych) i co jest szczególnie cenne – nie powoduje reakcji alergicznej. Spirulina zawiera również ok. 16% lipidów, kwasy omega3 (kwas alfa-linolowy, eikozapentaenowy, dekozaheksaenowy), omega6 (kwas y-linolenowy, kwas alfa-linolenowy, kwas arachidonowy;  15-25% węglowodanów w suchej masie, błonnik pokarmowy 8-10% w suchej masie oraz witaminy A, z grupy B, C, E; minerały: żelazo, wapń, chrom, miedź, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk. Ze spiruliny wyodrębnia się fikocjaninę (niebieski barwnik), karotenoidy, kwasy tłuszczowe i lipidy do stosowania w zdrowej żywności, kosmetykach oraz w suplementach diety. Spirulina jest najstarszą żywą rośliną na ziemi, uważana jest za zbiorczy suplement diety do walki z niedożywieniem, rozpoznana jako skoncentrowana najbardziej odżywcza żywność.[4]

Chlorella firmy Holistic zawiera chlorellę Yaeyama Premium Quality, która jest jedną z najczystszych form na świecie, została zatwierdzona przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia. Analizy, którym chlorella zostaje poddawana są weryfikowane przez Szwedzką Narodową Agencję Żywności (Sweden’s National Food Agency – NFA).

Spirulina firmy Holistic  jest 100% organiczna, wyhodowana na wyspie na morzu Południowo-Chińskim. Zarówno spirulina jak i chlorella występuje w proszku i w tabletkach.

 

Teresa Jaroszyńska
Ekspertka Holistic Polska

 

PODOBNE ARTYKUŁY:

Regeneracja jelit po przebytej infekcji Covid-19  Czytaj więcej
Ashwagandha wzmacnia układ odpornościowy Czytaj więcej i tu Czytaj więcej
Spirulina może blokować wirusy grypy i stymulować układ odpornościowy Czytaj więcej
Czy można oprzeć się o genom lub czy można mu się oprzeć w obliczu kolejnej fali zachorowań Czytaj więcej

 

 

Źródła:

1/ https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2016/06/chlorella

2/ https://www.naturalnews.com/039145_chlorella_heavy_metals_lab_tests.html

3/ https://researchgate.net/publication/348930662

4/ https://researchgate.net/publication/320093017_spirulina_From_growth_Nutritional