Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Dobrodziejstwa natury – ryż brązowy 19.11.2018

Brązowy ryż jest znacznie bogaty w kwas fitynowy, błonnik oraz ważne polifenole w odróżnieniu od odmiany białej. Dodatkowo zawiera przede wszystkim węglowodany złożone, który wspomaga powolne uwalnianie cukrów, utrzymując właściwy indeks glikemiczny.

Spożywanie posiłków z brązowym ryżem może zapobiegać zatorom tętnic, dzięki selenowi, który wspomaga pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia jego zaburzeń, takich jak nadciśnienie tętnicze lub choroby naczyniowe. To, co wyróżnia brązowy ryż, to duża zawartość błonnika, który reguluje funkcjonowanie jelit, a tym samym ułatwia trawienie.
W brązowym ryżu znajdują się także mangan i fosfor, które pomagają syntetyzować tłuszcze i zapobiegać otyłości. Dodatkowo błonnik łączy ze sobą tłuszcz zawarty w diecie oraz żółć z woreczka zapobiegając odkładaniu się kamieni oraz błota żółciowego.

Ryż brązowy podawany jako dodatek do dań obiadowych ale również składnik słodkich deserów znakomicie nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej, wątrobowej lub po usunięciu woreczka żółciowego.

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic