Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dobrodziejstwa warzyw i owoców-bakłażany 17.12.2018

Bakłażan to krewny pomidora i… ziemniaka. Jego zaletą jest niskokaloryczność – w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal.
W 90 proc. składa się z wody, a tylko 2 proc. to cukry. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu, trzech najważniejszych składników mineralnych warunkujących prawidłową pracę serca. Bakłażan to także dobre źródło błonnika, który wiążąc tłuszcze zapobiega chorobom układu krążenia, w tym również miażdżycy.
Dodatkowo bakłażan bogaty jest w witaminę B6, która dodatkowo normalizuje pracę serca oraz uspokaja układ nerwowy.
Bakłażany nie powinny być spożywane na surowo, ponieważ najzdrowsza, fioletowa skórka może być ciężkostrawna, idealny jest natomiast faszerowany, pieczony oraz grillowany.