Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dobrodziejstwa sezonowych warzyw i owoców-pomidory, cenne źródło potasu, magnezu i witamin 12.07.2019

Pomidory to bardzo cenne źródło potasu i magnezu, które warunkują prawidłową pracę wszystkich mięśni, usprawniają procesy myślenia polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen oraz wspomagają pracę serca. Pomidory spożywane na surowo są również cennym źródłem witamin C, B, K i E.
Likopen, którego najcenniejszym źródłem są właśnie pomidory wbrew pozorom jest łatwiej przyswajalny po „przetworzeniu” pomidora tj,. w postaci keczupów, przecierów pomidorowych i soków. Likopen wspomaga ochronę skóry dziecka przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Likopen jest związkiem tłuszczorozpuszczalnym dlatego pomidory w jakiejkolwiek postaci powinno się spożywać z odrobina tłuszczu (np. do pomidorówki dodać łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, sałatkę z pomidorów skropić oliwą z oliwek).