Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Holenderscy naukowcy udowodnili, że jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko udaru.
Wystarczy jedna gruszka dziennie, by zmniejszyć ryzyko udaru o ponad 50%.
Gruszki zawierają ponadto:
• wapń (współodpowiedzialny za mocne kości i zdrowe zęby),
• magnez (wzmacnia mięśnie, poprawia myślenie i uspokaja),
• potas (pomaga na serce, zapobiega obrzękom i obniża nadciśnienie),
• bor (poprawia koncentrację oraz zatrzymuje wapń w organizmie).
Dodatkowo gruszki zawierają specyficzny rodzaj błonnika tzw. skleroidy, które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu skutecznie zmniejszając jego poziom we krwi.
Gruszki można jeść surowe, a u osób o wrażliwym żołądku również w postaci kompotów, gdzie dobroczynne właściwości gruszek są zachowane.
Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic