Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dobrodziejstwo warzyw i owoców-gruszki 10.12.2018

Holenderscy naukowcy udowodnili, że jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko udaru.
Wystarczy jedna gruszka dziennie, by zmniejszyć ryzyko udaru o ponad 50%.

Gruszki zawierają ponadto:

wapń (współodpowiedzialny za mocne kości i zdrowe zęby),
magnez (wzmacnia mięśnie, poprawia myślenie i uspokaja),
potas (pomaga na serce, zapobiega obrzękom i obniża nadciśnienie),
bor (poprawia koncentrację oraz zatrzymuje wapń w organizmie).

Dodatkowo gruszki zawierają specyficzny rodzaj błonnika tzw. skleroidy, które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu skutecznie zmniejszając jego poziom we krwi.

Gruszki można jeść surowe, a u osób o wrażliwym żołądku również w postaci kompotów, gdzie dobroczynne właściwości gruszek są zachowane.

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic