Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dobrodziejstwo warzyw i owoców – kasza pęczak 26.11.2018

Kasza pęczak, tak samo jak i inne kasze, zawiera wiele składników prozdrowotnych i wartości odżywczych.
Jest bogatym źródłem węglowodanów, które powinny być podstawą diety, ale również dużo witamin B, które koją nerwy i witaminę E, która zapewnia witalność i młodość skóry.

Pęczak to jednak dobre źródło błonnika– tego rozpuszczalnego w wodzie, który jak wchłania w jelitach nadmiar cholesterolu, metale ciężkie i substancje toksyczne, ale również nierozpuszczalnego, który rozwiązuje problem zaparć. Błonnik te przemieszczając się przez jelito, chłonie wodę i jak szczoteczka „czochra” jego wnętrze. W ten sposób przyspiesza oczyszczanie organizmu, zapobiega bolesnym zaparciom u dzieci i dorosłych. Pęczak można jeść jako dodatek do dań, składnik sałatek podawanych na zimno, ale również jako wypełnienie do kotletów mielonych, zapiekanek warzywno-mięsnych oraz składnik słynnego kaszotto (odpowiednik risotto).
Jeśli mamy problemy z zaparciami warto sięgać po pęczak nawet 2-3 razy w tygodniu jedząc porcję wielkości „piłeczki tenisowej”.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic