Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Wszystko zaczęło się od roślin, to one stanowiły środek leczniczy i jako pierwsze były wykorzystywane w leczeniu różnych schorzeń.
Na świecie istnieje ok. 500 000 gatunków roślin, a zbadanych fitochemicznie jest dopiero 1%. Wciąż istnieje potencjał do odkrywania nowych związków aktywnych biologicznie. Do dobrze zbadanych należy kurkuma (Curcuma longa), używana powszechnie jako przyprawa. Głównym jej składnikiem jest kurkumina (diferuloilometan), która jest polifenolem i jest najlepiej zbadanym aktywnym składnikiem kurkumy, wszechstronnie stosowanej w medycynie ajurwedyjskiej.
Kurkuma wykazuje właściwości przeciwutleniające, chroni przed wolnymi rodnikami; poprzez działanie przeciwzapalne obniża poziom histaminy i prawdopodobnie zwiększa produkcję naturalnego kortyzonu przez nadnercza. Z jej właściwości przeciwutleniających wynika działanie hepatoprotekcyjne – chroni wątrobę przed związkami toksycznymi dzięki zdolności do zmniejszania powstawania cytokin prozapalnych.
Kolejnym jej działaniem jest kardioprotekcja. Kurkuma wykazuje działanie ochronne układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżanie cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszanie podatności lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) na peroksydację lipidów oraz hamuje agregację płytek krwi, co poprawia krążenie.
Kurkuma pomocna jest również w leczeniu wrzodów żołądka, co wykazano w otwartym badaniu przeprowadzonym na 25 pacjentach ze zdiagnozowanym owrzodzeniem żołądka. Uczestnikom badania podawano 5 razy dziennie 600mg kurkumy w proszku. Po 4 tygodniach u 48% pacjentów wrzody całkowicie zagoiły się, a po 12 tygodniach efekt całkowitego wygojenia wrzodów nastąpił u 76% badanych.
Obiecująca jest rola kurkuminy w leczeniu nowotworów. Jej działanie antymutagenne pomaga zapobiegać przerzutom nowotworów po chemio- lub radioterapii. Działanie przeciwnowotworowe kurkumy i kurkuminy wynika z działania antyoksydacyjnego i przeciwutleniającego oraz zdolności do pośredniego zwiększania poziomu glutationu.
Kurkuma ma udowodnione właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, hepatoprotekcyjne, immunostymulujące, antyseptyczne i antymutagenne.
Cały naukowy świat prowadzi badania i intensywnie poszukuje nowych strategii w celu zwiększania biodostępności tej w dalszym ciągu obiecującej rośliny.
Przepis na napój na bazie kurkumy
Składniki na dwie osoby:
– 1 łyżeczka kurkumy w proszku lub 2cm korzenia kurkumy
– ½ łyżeczki mielonego imbiru lub 1cm korzenia imbiru
– 300ml mleka roślinnego
– kilka ziarenek kardamonu
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 1łyżeczka miodu
– szczypta cynamonu.
Świeżą kurkumę i imbir zetrzeć na tarce (sproszkowane zmieszać), W garnuszku podgrzać mleko roślinne, dodać pozostałe składniki, podgrzewać ciągle mieszając do niewielkiego spienienia, następnie przelać do filiżanek i posypać cynamonem. SMACZNEGO.
A dla niecierpliwych i oczekujących bardziej spektakularnych efektów firma Holistic proponuje gotowy ekskluzywny produkt Holistic Kurkumin Liposomal – suplement diety zawierający standaryzowany ekstrakt z kurkumy z 95% kukuminoidów, zamknięty w liposomach, dzięki czemu kurkuminoidy, czyli substancje czynne mają wysoką biodostępność.
Teresa Jaroszyńska
Specjalista ds. produktów Holistic Polska
Źródło:
1/ M. Nagpal i in., Role of curcumin in systemic and oral health: An overview,
Journal of Nat Science, Biol and Med, 2013.