Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Glutation superantyoksydant i strażnik zdrowia. Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka 04.10.2021

Glutation stanowi jeden z ważniejszych endogennych (tych, które organizm sam potrafi syntetyzować) antyoksydantów w naszym ustroju. Produkowany i magazynowany jest przede wszystkim w naszej wątrobie, czyli w organie odpowiedzialnym za oczyszczanie organizmu. Glutation jest niezbędnym elementem w procesie detoksykacji, wykazuje zdolność wiązania metali ciężkich i ułatwia ich usuwanie z organizmu. Dodatkowo bierze udział w neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych czy przyspieszenia procesów starzenia. Związek ten ogrywa również ważną rolę w odbudowie białek i lipidów błon komórkowych oraz DNA. Glutation pełni także funkcję neuromodulatora, neuroprzekaźników warunkujących dobry nastrój i ogólne samopoczucie. Przyczynią się również do odzysku witaminy C oraz Witaminy E.

Przyczyny niskiego poziomu glutationu.

Jedną z przyczyn obniżenia poziomu glutationu w organizmie jest przede wszystkim dieta bogata w wysoko przetworzoną żywność z dużą ilością cukru rafinowanego, tłuszczów nasyconych i uwodornionych oraz konserwantów. Tego typu sposób odżywiania wspomaga kumulacje wolnych rodników tlenowych.

Warto również wspomnieć o nadużywaniu niektórych leków, zwłaszcza paracetamolu, który skutecznie uszczupla zapasy glutationu i w wątrobie gromadzi silnie toksyczny metabolit N-acetylo-p-benzochinon, który uszkadza błony hepatocytów. Okazuje się, że nadużywanie paracetamolu często kończy się silnym uszkodzeniem wątroby, u osób które mają niedobór glutationu w organizmie. Kolejną istotną kwestią, o której należy wspomnieć to problemy ze snem. Powtarzające się niedosypianie może również spowodować spadek poziomu glutationu

Jak zwiększyć podaż glutationu

Przede wszystkim warto pamiętać, że w celu poprawy poziomu endogennego antyoksydantu jakim jest glutation potrzebna jest dieta oparta na nisko przetworzonej żywności, a jednocześnie bogata m.in takie produkty jak: szpinak, awokado, kurkuma, arbuz, brokuły, szparagi, truskawki czy czosnek – składniki uznawane za dobre źródło glutationu.

Sen to kolejna istotna kwestia o której należy wspomnieć, odpowiednio długie wysypianie się jest w życiu człowieka niezwykle ważne. Podczas snu aktywowany jest m.in szlak pentozofosforanowy w trakcie którego powstaje cząsteczka NADPH – niezbędna do regeneracji recyklingu glutationu. Recykling glutationu wspomaga również witamina C, selen, witamina B1, B2 oraz cynk.

Warto również rozważyć wprowadzenie suplementów takich jak chociażby N-acetylocysteina (NAC), kwas alfa liponowy (zwany w skrócie ALA) czy sylimaryna. Składniki które wspierają uzupełnianie zapasów i utrzymanie poziomu glutationu w organizmie.

Inne właściwości glutationu poza silnym działaniem antyoksydacyjnym to:

  • Wzmacnianie układu odpornościowego
  • Tworzenie naturalnej bariery ochronnej organizmu przed zanieczyszczeniami środowiska
  • Odtruwanie organizm na poziomie komórkowym
  • Zwiększanie witalność
  • Poprawa kondycji fizycznej
  • Spowalnianie procesów starzenia się organizmu
  • Wspomaganie organizm w trakcie radio- i chemioterapii

Wysoki poziom glutationu warunkuje odpowiednią reakcję organizmu wobec mikroorganizmów chorobotwórczych, nie dopuszczając do rozwoju infekcji bądź też skracając czas ich trwania. Jest elementem pierwszej linii obrony układu immunologicznego, wspomagając znacząco nasz organizm w walce z wieloma chorobami i procesem starzenia się. Glutation odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu oraz rozmnażaniu się limfocytów, które zwalczają takie organizmy, jak bakterie, wirusy i pasożyty.

Rosnąca liczba doniesień naukowych potwierdza, że wszystkie właściwości glutationu można potencjalnie wykorzystać jako pomoc w terapiach niektórych schorzeń. Należy jednak pamiętać, że jako suplement diety nie ma właściwości leczniczych, a jedynie zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. W jakich sytuacjach lekarz może rozważyć jego włączenie do diety?

  • Glutation może wspomagać terapie związane z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Dzieje się tak ze względu na antyoksydacyjne właściwości glutationu u jego zdolność do usuwania toksyn, które obciążają wątrobę.
  • Badania na dzieciach z zaburzeniami ze spektrum autyzmu dowiodły, że występuje u nich niższy poziom glutationu, a uzupełnienie tego niedoboru może wspomagać w zmniejszaniu objawów dolegliwości.
  • Poziom glutationu i mechanizmy antyoksydacyjne są obniżone również u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), a podniesienie poziomu tej substancji działa wspomagająco w walce o zdrowie.
  • Glutation odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu limfocytów, dlatego jego niski poziom przyczynia się do ogólnego obniżenia odporności. Dodatkowa suplementacja zalecana jest dla osób z obniżoną odpornością.
  • Mózg wykazuje duże zapotrzebowanie na energię, więc podczas jego pracy powstają duże ilości wolnych rodników. Sam mózg potrzebuje zatem silnej ochrony antyoksydacyjnej, zwłaszcza w miarę procesów starzenia. Ponieważ niski poziom glutationu zaobserwowano również w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych związanych z wiekiem (takich jak Alzheimer czy Parkinson)

Najwybitniejsi naukowcy o glutationie
Te trzy funkcje glutationu: przeciwutleniającastymulująca układ immunologiczny i detoksykacyjna są ze sobą powiązane. Niedobory glutationu prowadzą do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu i utraty bądź poważnego nadwątlenia zdrowia. Niezwykłe właściwości glutationu zostały potwierdzone w badaniach naukowych, przeprowadzonych przez najwybitniejszych specjalistów w dziedzinie immunologii i biologii komórek. Dr Luc Antoine Montagnier, uhonorowany Nagrodą Nobla w 2008 r. w dziedzinie medycyny za odkrycie wirusa HIV, poświęcił rozdział swojej znakomitej książki Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases [Stres oksydacyjny a nowotwory, AIDS i choroby neurodegeneracyjne] właśnie glutationowi i cysteinie. To Montaignier stwierdził, że glutation jest naturalnym, silnym antyutleniaczem, a cysteina może zwiększać jego produkcję w organizmie. Na obiecujące efekty działania cysteiny jako prekursora glutationu Montagnier zwracał uwagę także podczas wykładu inauguracyjnego podczas Międzynarodowej Konferencji AIDS w Jokohamie w Japonii. Odkrycia Montagniera korespondują z wynikami badań innych światowej klasy naukowców: dr Mark Hyman w artykule „Glutathione: The Mother of All Antioxidants” [Glutation: matka wszystkich antyoksydantów] (Huffington Post, 6/10/2010) zachęca do przyjmowania cysteiny celem podwyższenia poziomu glutationu w organizmie, a tym samym zwiększenia odporności; dr Wulf Droge podkreśla, że wyniki wielu badań potwierdzają skuteczność preparatów zawierających cysteinę, jeśli chodzi o podwyższanie odporności organizmu; dr Droge w 1984 r. odkrył, że nosiciele wirusa HIV mają nienormalnie niski poziom cysteiny i glutationu.

Glutation  dla urody

Chociaż glutation jest ogólnie stosowany w leczeniu chorób, jest również skutecznym środkiem rozjaśniającym skórę. Wynika to z obecności aminokwasu zwanego cysteiną. Udowodniono, że rozjaśnia on kolor skóry wystawionej wcześniej na słońce.

Fotostarzenie spowodowane jest wielokrotnym wystawianiem się na promieniowanie UV. Promienie słoneczne wytwarzają wolne rodniki, które uszkadzają komórki skóry i powodują przedwczesne starzenie się. Zwykle powoduje to: zmarszczki, nierówną pigmentację powodującą piegi i plamy starcze, luźną i szorstką skórę, widoczne naczynia włosowate. Glutation jest przeciwutleniaczem, który ochroni skórę przed przedwczesnym procesem starzenia. Po zastosowaniu Glutationu zmniejsza się intensywność plam pigmentacji, poprawi się ogólne nawilżenie skóry, a zmarszczki stają się mniej widoczne.

 

Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyk, diet coach

 

 

 

 

Bibliografia:

1.BMC Gastroenterology 2017; 17 (1): 96.
2. Medical Science Monitor 2011; 17 (12): CR677-CR682.
3. Journal of Applied Toxicology Jan-Feb 2001; 21 (1): 69-73; Clinical Rheumatology 2012 Nov; 31(11):1543-7.
4. Biomed Pharmacother May-Jun 2003; 57(3-4):145-55.
5. Journal of Neuroscience 2013 Jan 16; 33(3):906-13; Annals of Neurology 1992; 32 Suppl: S11
6. Montagnier L. A, Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases, http://www.nutritionadvisor.com