Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Hashimoto, choroba Grevesa-Basedowa i niedoczynność tarczycy, a spożycie nabiału. Agnieszka Piskała, dietetyk 05.07.2019

Hashimoto, choroba Grevesa-Basedowa i niedoczynność tarczycy to choroby autoimmunologiczne, w których własny organizm „niszczy” sam siebie, w tym przypadku tarczycę, która jest niezwykle ważnym organem, ponieważ odpowiada za utrzymanie temperatury ciała, tętno, samopoczucie oraz warunkuje prawidłowy metabolizm wielu ważnych hormonów.

Wiele naukowych autorytetów uważa, że mleko i produkty nabiałowe mogą przyczyniać się do pogłębienia i pogorszenia stanu zdrowia osób z tymi chorobami. Jedną z przyczyn mogą być hormony zawarte w mleku krowim, ponieważ są one nadal aktywne (nie zostają one zdezaktywowane w procesie pasteryzacji czy innych procesach technologicznych mleka). Według dr Normana W. Walkera za choroby tarczycy odpowiada kazeina, która tworzy gęstą śluzową wydzielinę. Blokuje ona system oddechowy i utrudnia normalne funkcjonowanie całego organizmu. Osadza się w delikatnych błonach śluzowych, co powoduje wiele chorób. Osoby z problemami z tarczycą powinny zatem sięgać po napoje roślinne stanowiące alternatywę dla mleka zwierzęcego. Jest wiele smacznych i zdrowych opcji do wyboru.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic