Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Trawienie to proces enzymatyczny, tworzący reakcję podwójnej wymiany, w wyniku której powstają nowe związki chemiczne. Pod wpływem tego działania dochodzi do zamiany związków wielkocząsteczkowych w prostsze w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm. W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów, w tym: hormonalny, pokarmowy, krwionośny, autonomiczny układ nerwowy, które z udziałem enzymów trawiennych doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do takiej formy, którą przewód pokarmowy wchłonie do dalszych przemian i docelowych przekazów. Warunki panujące w żołądku / jelitach, odgrywają kluczową rolę dla naszego zdrowia. To tutaj żywność jest rozkładana, a wszystkie składniki odżywcze są wchłaniane, 80% naszego układu odpornościowego zlokalizowane jest w ścianach naszego jelita, a jelito jest również ważnym organem oczyszczającym, wyprowadzając toksyny z organizmu wraz z kałem. Coraz więcej badań pokazuje również, jak ważna jest flora jelitowa dla naszego zdrowia (1).
Żołądek odgrywa kluczową rolę w trawieniu, to tutaj kwas solny rozkłada pokarm, a stopień tego rozkładu wpływa na dalsze trawienie w jelicie cienkim (2). Kwas solny niezbędny jest do rozkładu białek i abyśmy mogli wchłaniać składniki mineralne i witaminę B12 z pożywienia. Niski poziom odczynu pH jest także konieczny do tego, by pożywienie mogło być przesuwane porcjami do dwunastnicy i by stymulować uwalnianie enzymów z trzustki oraz żółci z pęcherzyka żółciowego. Dieta bogata w produkty przetworzone zaburza produkcję enzymów, a ponieważ zdolności organizmu do produkcji enzymów są ograniczone to może doprowadzić do ich zbyt małej ilości lub nawet braku.
Częste objawy i oznaki niedoboru kwasu solnego:
– Wzdęcia, odbijanie, pieczenie, refluks żołądkowy i gaz w jelitach bezpośrednio po posiłku
– Biegunki lub zaparcia
– Różne alergie/nietolerancje pokarmowe
– Nudności po posiłkach i po spożyciu suplementów
– Świąd odbytnicy
– Zmniejszony apetyt
– Trądzik w wieku dorosłym
– Niedobór żelaza
– Przewlekłe pasożyty jelitowe lub dysbioza flory jelitowej
– Niestrawione resztki pokarmu w kale
– Przewlekła kandydoza
– Przewlekły stres psychiczny i/lub fizyczny
Oprócz funkcji trawienia, kwas solny posiada funkcję ochronną, ponieważ stanowi barierę dla mikroorganizmów. Niedobór kwasu solnego może prowadzić do przerostu bakterii i innych mikroorganizmów, co z kolei może prowadzić do zaburzeń we florze jelitowej, tak zwanej dysbiozy (4,5,6) a to z kolei do IBS czy i innych zaburzeń trawienia (7).
HOLISTYCZNE WSPARCIE PROCESU TRAWIENIA
Holistic Magsyrabalans poprawia trawienie i pomaga w łagodzeniu wzdęć, zgagi i refluksie żołądkowym. Zawiera stabilne enzymy rozkładające węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze, co również poprawia wchłanianie składników odżywczych.
Holistic Måltidsenzym zawiera enzymy, które rozkładają węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze. Enzymy są aktywne od pH 3,0 do pH 9,0 i dlatego mogą działać w całym przewodzie pokarmowym. Poprawia to również wchłanianie składników odżywczych zarówno z żywności, jak i innych suplementów diety.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE WSPIERANIA PROCESU TRAWIENIA
– Jedz w ciszy i spokoju i spraw, aby posiłek był relaksującą chwilą
– Dokładnie przeżuwaj każdy kęs
– Wypijaj 1/2 szklanki wody z cytryną 20 minut przed posiłkiem
– Zjedz coś gorzkiego, takiego jak rukola lub mniszek lekarski, na początku posiłku
– Spożywaj suplementy zawierające enzymy trawienne / lub kwasu solnego (chlorowodorek betainy).
Dobre funkcjonowanie w zdrowiu jest uzależnione od jakości spożywanych pokarmów, składu, kaloryczności i zawartości składników bioaktywnych, a te mają duży wpływ na utrzymanie organizmu w dobrostanie, jak również na poprawę zdrowia w chorobach układu krążenia, nadciśnieniu, nowotworach, otyłości, osteoporozie i cukrzycy typu 2.
ODNIESIENIA:
1. de Vos WM., et al. Gut microbiome and health: mechanistic insights. Gut. 2022 May;71(5):1020-1032.
2. Sullivan R. The Human Body, How It Works, Digestion and Nutrition. Chelsea House Publications; 2009.
3. Dyce, K M. Sack W O. Wensing D V M. (2002). Veterinary anatomy. (3. uppl.). Philadelphia, Penn.:
4. Dial S., et al. Use of gastric acid-suppressive agents and the risk of community-acquired Clostridium difficile-associated disease. JAMA. 2005;21;294(23):2989-95.
5. Martinsen TC, Bergh K, Waldum HL. Gastric juice: a barrier against infectious diseases. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2005;96(2):94-102.
6. Laine L., et al. Review article: potential gastrointestinal effects of long-term acid suppression with proton pump inhibitors. Aliment Pharmacol Ther. 2000;14(6):651-68.
7. Wang L., et al. Gut Microbial Dysbiosis in the Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies. J Acad Nutr Diet. 2020 Apr;120(4):565-586.