Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Jagody i borówki to pokarm dla mózgu. Sięgaj po nie częściej, a sezon właśnie się zaczyna 21.05.2020

Naukowcy, badając wpływ pokarmów na spadek sprawności umysłowej, określili bioaktywne właściwości owoców, które nazwali „owocami mózgowymi”.

Aby zmniejszyć ryzyko demencji i choroby Alzheimera, wystarczy dodać porcję owoców jagodowych do codziennego menu. Chodzi między innymi o zawarte w nich flawonoidy, które są przeciwutleniaczem hamującym powstawanie stanów zapalnych w organizmie, w tym rodzaj zapalenia związany z demencją.

Flawonoidy działają jak środki przeciwzapalne, chroniąc zarówno układ krążenia, jak i mózg. Stres oksydacyjny i proces zapalny to najbardziej istotne przyczyny starzenia się mózgu.

Naturalnie flawonoidy występują w borówkach, jagodach oraz  w żurawinie, jeżynach, malinach, porzeczkach, czosnku, cebuli, owocach cytrusowych, ciemnych winogronach, zielonej i czarnej herbacie, czerwonym winie.

W badaniu, które rozpoczęło się w 1970r. i które objęło około 3000 osób zauważono, że badani, którzy nie dostarczali sobie flawonoidów zawartych w w/wymienionych owocach, rzadko pili zieloną lub czarną herbatę oraz czerwone wino, mieli czterokrotnie większe ryzyko zachorowania na demencję i chorobę Alzheimera w przeciwieństwie do osób jadających owoce i warzywa bogate we flawonoidy.

Wykazano, że  wystarczy całkiem niewielka zmiana w diecie – już dwie porcje tygodniowo dawały ochronę . Zmniejszenie ryzyka demencji i choroby Alzheimera,  nie musi  oznaczać ogromnej zmiany w naszym codziennym menu, zwłaszcza, że przed nami sezon na truskawki, potem borówki i porzeczki . Włączenie do diety kilka razy w tygodniu owoców jagodowych może opóźnić wystąpienie zmian degeneracyjnych związanych ze starzeniem. Korzystajmy z tej smacznej i przyjemnej w zastosowaniu diety.

 

 

 

 

źródło:
https://www.mabra.com/halsa/forskning-har-ar-frukten-och-baren-som-minskar-risken-for-alzheimers/