Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Co jadać, a jakich produktów unikać przy niedoczynności tarczycy? 23.01.2019

Niedoczynność tarczycy związana jest przede wszystkim z ograniczonym wchłanianiem i wykorzystywaniem jodu przez wole tarczycowe.
Oprócz odpowiedniej podaży jodu wraz z dietą (morskie ryby, glony sushi, sól jodowana) należy przede wszystkim ograniczyć lub wyeliminować z diety warzywa z rodziny krzyżowych– kapusta, brukselka, kalafior, brokuły.
Zawarte w nich substancje (goidotropiny) łączą się z jodem uniemożliwiając organizmowi jego i tak już utrudnione wykorzystanie.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic