Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Aminokwas teanina występujący naturalnie w liściach zielonej herbaty (Camellia sinensis) może zmniejszyć stres, depresję i poprawić sen. Jednak niektóre produkty zawierają rodzaj teaniny, która nie jest dobrze wchłaniana przez organizm
Uspokajające działanie teaniny wynika z faktu, że wytwarza ona fale alfa w mózgu – te same fale, które pojawiają się, gdy jesteś głęboko zrelaksowany lub podczas medytacji. Teanina jednocześnie zmniejsza wytwarzanie fal beta związanych z nerwowością, lękiem i nadpobudliwością. Ponadto zwiększa poziom substancji poprawiającej samopoczucie, serotoninę w mózgu oraz poprawia pamięć i zdolność uczenia się. [1], [2], [3]
Korzyści zdrowotne teaniny
Inne korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania teaniny to sprawny układ odpornościowy [4], działanie neuroprotekcyjne [5], a także obniżenie ciśnienie krwi i tętna [6], co z kolei może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
Japońskie badania wykazały, że teanina może również chronić przed szkodliwym wpływem alkoholu na organizm. [7] Podczas rozkładu alkoholu powstaje toksyczna substancja aldehyd octowy, podobny do formaldehydu. Zmniejsza zawartość własnego przeciwutleniacza glutationu, ważnego dla organizmu i stres oksydacyjny w organizmie. Teanina pomaga organizmowi w rozkładaniu aldehydu octowego i zwiększa zawartość przeciwutleniaczy, gdy jest przyjmowana przed lub po spożyciu alkoholu.
D-teanina ma słabsze wchłanianie
Teanina jest dostępna jako suplement diety, ale nie wszystkie produkty zawierają ten sam rodzaj teaniny. L-teanina w suplementach diety jest wytwarzana poprzez ekstrakcję z zielonej herbaty. Ponieważ proces ten jest czasochłonny i dość kosztowny, często miesza się produkty z tańszą, syntetyczną formą d-teaniny. D-teanina ma znacznie słabsze wchłanianie w organizmie, a także zmniejsza wchłanianie l-teaniny.
Według badań przeprowadzonych w 2004 roku na Iowa State University, pięć z sześciu testowanych suplementów teaniny zawirały także d-teaninę, chociaż twierdzono, że zawierają wyłącznie l-teaninę. [8]
„Odkryliśmy, że wszystkie testowane produkty, o których twierdzono, że zostały wyekstrahowane z zielonej herbaty, zostały w rzeczywistości wytworzone w drodze syntezy chemicznej i zawierały około 50% d-teaniny” – powiedział NutraIngredients-USA.com, badacz Daniel Armstrong. [9]
Różnica między D i L
– Większość aminokwasów może występować w formie l lub d. L oznacza lewoskrętny (lewoskrętny) id do prawoskrętnego (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i odnosi się do kierunku, w którym obraca się aminokwas polaryzując światło.
– Aminokwasy zawarte w naturalnych białkach mają zawsze formę l.
– Forma D jest zwykle nieaktywna lub co najmniej mniej aktywna niż forma L. i czasami może mieć nawet negatywny wpływ.
Nie zgłoszono żadnych skutków ubocznych teaniny, z wyjątkiem wystąpienia senności w przypadku podaniu zbyt dużej dawki.
Zalecana dawka początkowa to zwykle około 50–100 mg. W Japonii, gdzie teanina była stosowana od dłuższego czasu, nie określono maksymalnej dawki. Japońska Rada Zdrowia zatwierdza stosowanie teaniny we wszystkich rodzajach żywności z wyjątkiem żywności dla niemowląt.
Referenser
[1] Hidese S, Ogawa S, Ota M, Ishida I, Yasukawa Z, Ozeki M, Kunugi H. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019 Oct 3;11(10):2362.
[2] Hidese S, Ota M, Wakabayashi C, Noda T, Ozawa H, Okubo T, Kunugi H. Effects of chronic l-theanine administration in patients with major depressive disorder: an open-label study. Acta Neuropsychiatr. 2017 Apr;29(2):72-79.
[3] Rao TP, Ozeki M, Juneja LR. In Search of a Safe Natural Sleep Aid. J Am Coll Nutr. 2015;34(5):436-47.
[4] Juszkiewicz A, Glapa A, Basta P, Petriczko E, Żołnowski K, Machaliński B, Trzeciak J, Łuczkowska K, Skarpańska-Stejnborn A. The effect of L-theanine supplementation on the immune system of athletes exposed to strenuous physical exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2019 Feb 15;16(1):7.
[5] Adhikary R, Mandal V. L-theanine: A potential multifaceted natural bioactive amide as health supplement.
Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2017 Sep; 7(9): 842-848.
[6] Yoto A., Motoki M., Murao S., Yokogoshi H. Effects of l-theanine or caffeine intake on changes in blood pressure under physical and psychological stresses. J. Physiol. Anthropol. 2012;31:28.
[7] Sadzuka Y, Inoue C, Hirooka S, Sugiyama T, Umegaki K, Sonobe T. Effects of theanine on alcohol metabolism and hepatic toxicity. Biol Pharm Bull. 2005 Sep;28(9):1702-6.
[8] Desai MJ, Armstrong DW. Analysis of derivatized and underivatized theanine enantiomers by high-performance liquid chromatography/atmospheric pressure ionization-mass spectrometry. Rapid Commun Mass Spectrom. 2004;18(3):251-6. doi: 10.1002/rcm.1319. PMID: 14755608.
[9] NutraIngredients USA. Scientist says most L-theanine products impure. 2010-10-08. https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2003/10/08/Scientist-says-most-L-theanine-products-impure?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright