Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Kiwi zapobiega miażdżycy i chorobom serca 01.03.2019

Liczne badania naukowe wykazały, że owoce kiwi, włączone do codziennej diety, hamują sklejanie się płytek krwi, a tym samym mogą zapobiegać niebezpiecznej miażdżycy.
Ponadto kiwi obniża poziom ciśnienia tętniczego  we krwi zmniejszając szanse na zawał bądź udar. Kiwi dostarcza również ważnego w diecie potasu, który warunkuje prawidłową pracę serca.
Kiwi, choć jest owocem dość słodkim, to mogą spożywać  go również osoby chore na cukrzycę, choć w ograniczonych ilościach (IG) kiwi = 50.
Kiwi dodatkowo zawiera sporo wody i błonnika dlatego jest doskonałym, naturalnym rozwiązaniem w przypadku zaparć zarówno u osób starszych, jak i u dzieci.
Najlepiej spożywać jeden owoc dziennie, aby dostarczyć sobie kluczowych składników odżywczych.
Najlepiej smakuje wyjmowany łyżeczką ze skórki lub zmiksowany jako składnik koktajli.

Polecamy udane połączenia smakowe:

  • Kiwi, banan, szpinak
  • Kiwi, banan, ananas
  • Kiwi, banan, pomarańcza
  • Kiwi, banan, imbir, sok jabłkowy