Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Lato: najlepszy  czas  na  antyoksydanty  –  łatwo  dostępne – bez  wysiłku  i  smacznie 24.07.2023

Oksydacja organizmu, czyli utlenianie, które prowadzi do utraty równowagi między wolnymi rodnikami. Skutkiem nadmiernej oksydacji są uszkodzenia DNA, co następnie prowadzi do zaburzenia procesów na poziomie komórkowym, a więc do rozwoju różnych chorób. Uszkodzenia powstają zarówno w przebiegu procesów endogennych jak i  egzogennych. Egzogenne to te, na które w dużej mierze mamy wpływ, np. niewłaściwa dieta, przetworzone jedzenie, brak ruchu. Oksydacyjne uszkodzenia DNA mogą być początkiem procesów nowotworowych, następnie mogą mieć wpływ na przeistoczenie formy łagodnej w złośliwą.

Szczególnie ważnym procesem biologicznym jest peroksydacja lipidów, gdzie obecne nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają utlenianiu pod wpływem reaktywnych form tlenu (RFT), co powoduje nieustanne powstawanie wolnych rodników. Nagromadzenie utlenionych lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) odpowiada za rozwój zmian miażdżycowych i choć zasadniczo podłoże powstawania nadciśnienia tętniczego nie jest całkowicie rozpoznane, to uważa się, że udział reaktywnych form tlenu ma tutaj swoje miejsce.

Przeciwdziałanie powstawaniu nadmiarowych wolnych rodników, czyli działanie antyoksydacyjne wykazują polifenole roślinne, działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwalergicznie i antymutagennie. Niektóre preparaty pochodzenia roślinnego wykazują zdolność modulacji działania układu odpornościowego człowieka, poprzez wpływ na proliferację komórek układu immunologicznego oraz wytwarzanie cytokin i innych czynników biorących udział w reakcjach obronnych. Związki polifenolowe przyczyniają się do zahamowania aktywności enzymów odpowiedzialnych za powstawanie reaktywnych form tlenu, a nawet mogą wiązać i dezaktywować istniejące już wolne rodniki. Polifenole wywołują wzrost aktywności enzymów antyoksydacyjnych, np. dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), katalazy i peroksydazy glutationowej, jak również sprawiają wzrost stężenia antyoksydantów niskocząsteczkowych, takich jak kwas askorbinowy i alfa tokoferol. Niektóre flawonoidy, np. kwercetyna i rutyna chronią kwas askorbinowy przed utlenianiem, jednocześnie  wspomagają wchłanianie askorbinianu w przewodzie pokarmowym oraz stabilizują cząsteczki tego kwasu. Skuteczniej niż tokoferol wpływają na przebieg procesu peroksydacji składników komórkowych, w tym lipidów, działają hamująco na utlenianie lipoprotein o niskiej masie cząsteczkowej (LDL).  Nietypową cechą polifenoli jest ich zdolność do wbudowywania się w błony komórkowe, co również wpływa na ich właściwości antyoksydacyjne, zmniejszające wrażliwość na działanie niekorzystnych czynników, w tym reaktywnych form tlenu.

Niedobory immunologiczne oraz powstająca reakcja zapalna mogą być przyczyną i początkiem rozwoju poważnych chorób. Dlatego ważne jest dążenie do odkrywania substancji stabilizujących funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka.

Związki polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych znajdują się głównie w świecie roślinnym, a więc także w diecie człowieka. Znajdują się w owocach, warzywach, zbożach, orzechach, kawie, herbacie, kakao. Charakterystyczne dla występujących polifenoli w owocach i warzywach jest ich różne zabarwienie, czerwony granatowy, pomarańczowy czy żółty. Najbardziej znaną grupą związków roślinnych są flawonoidy,  a na ich czele stoi KWERCETYNA.

Czasem jest wskazanie do skorzystania z suplementacji w celu uzupełnienia diety i tu ze szczególną uwagą  należy  wybierać produkty pod kątem pochodzenia, składu i jakości składników.

Holistic Quercetin fytosom  oparta na QUERCEFIT® działa przeciwutleniająco, przeciwhistaminowo, wspiera układ odpornościowy oraz procesy regeneracyjne. Kwercetyna w formie fitosomu ma do 20 razy wyższą biodostępność niż kwercetyna standardowa. Spożycie kwercetyny fitosomalnej może zwiększyć sprawność fizyczną, jak również regenerację organizmu i w przypadku przeziębienia zmniejszyć objawy. Opakowanie zawiera 60 kapsułek, w 1 kapsułce umieszczono mieszaninę fosfolipidów kwercetyny w ilości 250 mg.

Bardzo wysoką zawartość antyoksydantów posiada Holistic Chaga ekologisk – sproszkowany grzyb rosnący na skandynawskich brzozach. Niezwykle bogaty w substancje odżywcze, witaminy, minerały, fitoskładniki: ergosterol, beta-glukany, saponiny, sterole, triterpeny i SOD (dysmutaza ponadtlenkowa). Jest potężnym wsparciem dla układu immunologicznego.

W działaniach antyoksydacyjnych nie można pominąć tzw. super żywności, w tym Chlorelli i Spiruliny.

Holistic Chlorella yaeyama premium quality   – jedna z najbardziej odżywczych roślin w przyrodzie i jedyna, która zawiera czynnik wzrostu CGF (Chlorella Growth Faktor), zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy, minerały oraz niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ponadto roślina ta jest najbogatszym źródłem chlorofilu, wykazuje właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Holistic Chlorella charakteryzuje się najwyższą jakością i jest uważana za najczystszą na świecie.

Holistic Spirulina ekologisk  –  niebiesko – zielona alga, zawiera 60% białka, wszystkie aminokwasy, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, co czyni z niej naturalny, wieloskładnikowy produkt jako dobre uzupełnienie diety w celu utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Teresa Jaroszyńska

Ekspertka Holistic Polska
prowadząca konsultacje w ramach ekspertlinii Holistic: 572 312 127

Źródła:

1/  Paszkiewicz M., Budzyńska A., Różalska B., Sadowska B. „Immunomodulująca rola polifenoli roślinnych”Post. High Med. DOSW 2012

2/ Wołonciej M.:”Polifenole w walce ze stresem oksydacyjnym”, 2017;

3/ Gruszczyńska B., Iskra M.: „Współdziałanie antyoksydantów egzogennych i endogennych w działaniu człowieka” Teraz Lek 2008.