Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Lepsza ochrona przed infekcjami? Zadbaj o błony śluzowe! 25.04.2022

Kilka jam ciała, takich jak płuca, jelita i oczodoły, jest wyłożonych błonami śluzowymi, które są technicznie rzecz biorąc częścią zewnętrznej ciała. Toczy się tam wiele bitew o to, co może – a co nie może – przeniknąć do organizmu. Jest kilka aspektów, o które możesz zadbać sam, aby zapewnić odpowiednią kondycją błon śluzowych.

Ogólnie rzecz biorąc, ogromna większość naszego układu odpornościowego znajduje się wokół naszych błon śluzowych, główna ich część znajduje się w jelitach. W przypadku błon śluzowych musi nastąpić wymiana ze światem zewnętrznym. Z pewnością w ramach profilaktyki  należy zadbać o właściwą podaż składników odżywczych i tlenu, ale tą drogą wciąż mogą dostać się nieproszeni goście, tacy jak szkodliwe bakterie lub wirusy, by następnie podjąć próbę przeniknięcia do organizmu (1). Na szczęście błony śluzowe zapewniają ochronę przed tymi niepożądanymi gośćmi, która to zabezpiecza nasz organizm na kilka sposobów:
Poprzez białka zwane mucynami, które są wydzielane przez błony śluzowe a ich zadaniem jest wyłapywanie drobnoustrojów, które są następnie transportowane na zewnątrz  organizmu np. wraz z kałem (2)

Poprzez produkcję przeciwciał IgA, które mogą neutralizować szkodliwe drobnoustroje(3)

Tworząc substancje ułatwiające białym krwinkom wiązanie się z komórkami jelitowymi (4)

Poprzez wydzielanie białek, które w języku nazywane są peptydami przeciwdrobnoustrojowymi. Są one zaangażowane w kształtowanie odpowiedzi organizmu, które bakterie są tolerowane przez układ odpornościowy, co w dłuższej perspektywie określa, jakie bakterie zasiedlają naszą florę jelitową (5).

Wpływ diety na błony śluzowe 
Jeśli wstęp do tego tekstu był abstrakcyjny, od tej pory to poniższe informacje pomogą Ci się odnaleźć w temacie.
Żywność którą spożywamy, ma ogromny wpływ na nasze błony śluzowe. Tak zwane niebieskie strefy to obszary na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej, Być  może to właśnie w tych miejscach należy szukać odpowiedzi na pytanie, jak możemy pomóc układowi odpornościowemu poprzez budowanie silnych błon śluzowych?

Grupa japońskich badaczy badała osoby z takiej niebieskiej strefy – Okinawy, które stosowały tradycyjną dietę bogatą w  owoce i warzywa. Warzywa i owoce są bogate w polifenole, co ma pozytywny wpływ na bakterie jelitowe i układ odpornościowy. Grupę, która jadła tradycyjne warzywa porównano do grupy, która mieszkała w tym samym miejscu, ale tych warzyw nie jadła. W rezultacie ludzie, którzy jedli tradycyjne, bogate w polifenole warzywa, zbudowali silniejszą odporność na poziomie IgA, które są ważne dla ochrony błon śluzowych (6). Polifenole są łącznikiem między dietą a błonami śluzowymi, ponieważ zwiększają produkcję śluzu i wspierają dobre bakterie w błonach śluzowych (7)

Więcej o diecie dla błon śluzowych

Istnieje kilka dodatkowych aspektów, które naukowcy sugerują, aby wziąć pod uwagę w diecie, oprócz polifenoli, w kontekście wzmacniania  błon śluzowych:

Węglowodany: Unikaj szybkich węglowodanów i cukru. Przynoszą one korzyści szkodliwym bakteriom, które mają negatywny wpływ na błony śluzowe. Zamiast tego wybierz węglowodany złożone z błonnikiem i skrobią oporną.

Błonnik: Błonnik w diecie odżywia dobre bakterie jelitowe, które w ramach podziękowania produkują substancje przeciwzapalne, na przykład krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy. Kwas masłowy jest również dobrym źródłem energii dla komórek błon śluzowych.

Białko: Aminokwasy są najmniejszymi budulcami białek i są one niezbędne dla silnych błon śluzowych i aktywnego układu odpornościowego. Glutamina, tryptofan i treonina to niektóre z aminokwasów, które korzystnie wpływają na błony śluzowe. Jednocześnie zbyt duża ilość białka może być korzystna dla bakterii, które na dłuższą metę są szkodliwe dla zdrowia jelit.

Tłuszcze: W badaniach wykazano, że suplementy tłuszczów, takich jak kwas masłowy lub omega-3, zmniejszają stan zapalny w jelitach i zmieniają florę jelitową na lepsze.

Witaminy i składniki mineralne: żelazo, cynk, miedź, selen, srebro, siarka, wapń, fosfor i magnez są czynnikami wpływającymi na prawidłową kondycję błon śluzowych. Witamina C, witamina D i B12 to tylko niektóre ważne witaminy, o których odpowiednia podaż należy zadbać, by zapewnić zdrowie błon śluzowych.

PODOBNE ARTYKUŁY:

Biofilm bakteryjny odpowiedzialnym za nawracające infekcje? Czytaj więcej
Psychoneuroimmunologia – o roli układu nerwowego w holistycznym podejściu do budowania odporności.  Czytaj więcej
Odporność – system naczyń połączonych Czytaj więcej

 

 

Odniesienia:

1. Bland J. The Gut Mucosal Firewall and Functional Medicine. Integr Med (Encinitas). 2016;15(4):19-22.

2. Grondin JA, Kwon YH, Far PM, Haq S, Khan WI. Mucins in Intestinal Mucosal Defense and Inflammation: Learning From Clinical and Experimental Studies. Front Immunol. 2020 Sep 4;11:2054. doi: 10.3389/fimmu.2020.02054. PMID: 33013869; PMCID: PMC7500085.

3. Chatterjee M, van Putten JPM, Strijbis K. Defensive Properties of Mucin Glycoproteins during Respiratory Infections-Relevance for SARS-CoV-2. mBio. 2020 Nov 12;11(6):e02374-20. doi: 10.1128/mBio.02374-20. PMID: 33184103; PMCID: PMC7663010.

4. Li J, Hsu HC, Mountz JD, Allen JG. Unmasking Fucosylation: from Cell Adhesion to Immune System Regulation and Diseases. Cell Chem Biol. 2018 May 17;25(5):499-512. doi: 10.1016/j.chembiol.2018.02.005. Epub 2018 Mar 8. PMID: 29526711.

5. Muniz LR, Knosp C, Yeretssian G. Intestinal antimicrobial peptides during homeostasis, infection, and disease. Front Immunol. 2012;3:310. Published 2012 Oct 9. doi:10.3389/fimmu.2012.00310

6. Gonda K, Kanazawa H, Maeda G, Matayoshi C, Hirose N, Katsumoto Y, Kono K, Takenoshita S. Ingestion of Okinawa Island Vegetables Increases IgA Levels and Prevents the Spread of Influenza RNA Viruses. Nutrients. 2021; 13(6):1773. https://doi.org/10.3390/nu13061773

7. Forgie AJ, Fouhse JM, Willing BP. Diet-Microbe-Host Interactions That Affect Gut Mucosal Integrity and Infection Resistance. Front Immunol. 2019;10:1802. Published 2019 Aug 6. doi:10.3389/fimmu.2019.01802