Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Mam częste infekcje dróg moczowych. Czy wykluczyć cukier? 07.12.2018

Infekcje dróg moczowych często związane są z nadmiernym rozwojem bakterii, wirusów.
Na ogół do zakażenia dochodzi przez bakterie jelitowe (Escherichia coli) na skutek złego podcierania lub grzybicze.
Grzybicze zakażenie występuje najczęściej u osób z obniżoną odpornością, długotrwale zażywających antybiotyki, leki immunosupresyjne,  zacewnikowanych albo po innych zabiegach wykonanych na drogach moczowych. W przypadku zakażeń bakteryjnych ograniczenie cukrów nie ma znaczenia, w przypadku grzybic, wyeliminowanie cukrów prostych (słodyczy) przyspiesza leczenie i rekonwalescencję.

Niezależnie jednak od rodzaju infekcji warto wprowadzić do diety zakwaszające produkty (żurawinę – w każdej postaci, soku, suszoną,  dodatek do mięs).

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic