Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Mam nadkwasotę. Czy mogę jeść kiszone ogórki i ostre potrawy? 12.11.2018

Nadkwasota żołądka to nadmierne wydzielanie soków żołądkowych, które mogą prowadzić do refluksu, zgagi a nawet i wrzodów żołądka.
Aby zneutralizować nadmiar soków żołądkowych, oprócz leków, można wprowadzić do diety produkty, które je zneutralizują. Paradoksalnie do najlepszych neutralizatorów nadkwaśności żołądka należą warzywa i owoce o kwaśnym smaku. Najbardziej neutralizująca jest cytryna i pomarańcza, ale dla osób z nadkwasotą często poleca się również napoje fermentowane, oprócz tych nabiałowych (jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe) również kiszone ogórki lub kapustę lub przynajmniej sok z ich kwaszenia.

Wprowadzenie niewielkich ilości do diety (2-3 łyżeczki soku) znacznie obniżają lub wręcz likwidują pieczenie w przełyku i w gardle.
Oczywiście nie zwalnia to dodatkowo od prowadzenia diety lekkostrawnej  rozdrobnionej.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert Holistic ds. żywienia/Diet coach