Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Naturalny detoks cz. 2. WĄTROBA. Daria Łukowska, dietetyk kliniczny 17.04.2020

Jak już wyjaśniliśmy sobie w poprzednim artykule- od bieżących porządków z zanieczyszczeniami w naszym organizmie mamy własną wątrobę, nerki, jelita oraz recykling komórkowy, czyli autofagię.   Zanim więc zaczniemy sięgać po magiczne sposoby na oczyszczanie – dajmy im szansę się wykazać. Dziś na tapet weźmy wątrobę, która w procesie detoksykacji wiedzie prym.

Wątroba to wielofunkcyjny gruczoł, który jest obecny u wszystkich kręgowców. Jest jedną z części układu pokarmowego. Zazwyczaj podzielona jest na dwa płaty, a waży – w zależności od płci: i ok. 1500–1700 g u dorosłego mężczyzny, a 1300–1500 g u dorosłej kobiety. Znajduje się pod przeponą, w prawym podżebrzu. Wątroba w organizmie jest metabolicznie najbardziej aktywnym organem. Spełnia cztery funkcje: detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Zajmuje się również syntezą – czynników krzepnięcia krwi, wytwarzaniem żółci, enzymów, cholesterolu i trójglicerydów czy IGF-1. Filtrując krew – neutralizuje toksyny, takie jak alkohol czy niektóre leki. Toksyczny dla człowieka amoniak – przekształca w mocznik. Bierze udział w metabolizmie glukozy – zarówno tworzy na nowo glukozę z aminokwasów w procesie zwanym glukoneogenezą, a nadmiar dostarczonych do organizmu węglowodanów przekształca w glikogen bądź tłuszcze, które magazynuje. Magazynuje również żelazo, a także witaminy: A, B12, C, D i K. Jak widać – funkcje wątroby są bardzo zróżnicowane, a jest ich dużo więcej, niż te wymienione powyżej.  Bez wątroby nie ma życia, dlatego powinniśmy o nią dbać, aby jej nie obciążać i aby była w jak najlepszym stanie.

Mimo to –  niestety –  choroby wątroby to bardzo popularne schorzenia  w naszych czasach. Stanowią poważny problem społeczny, a upraszczając: związane są zazwyczaj z nadużywaniem alkoholu, innych używek oraz… jedzenia, zwłaszcza słodyczy oraz nadmiarem kalorii ogółem. Można więc stwierdzić smutno, że sami sobie zgotowaliśmy ten los. Oczywiście, zaburzenia pracy wątroby mogą być skutkiem innych współistniejących zaburzeń zdrowotnych, jak na przykład zakażenia WZW typu C czy niekorzystnych polimorfizmów genetycznych. Ale dużą cześć stanowią choroby wątroby wynikające z – delikatnie mówiąc – niezbyt zdrowego stylu życia.

Jak już wcześniej wspomniałam, wątroba to prawdziwy sprzymierzeniec detoksu organizmu. Po zakrapianej alkoholem nocy – kiedy Ty śpisz – ona pracuje w „pocie czoła”, żeby jak najszybciej pozbyć się wszystkich spożytych przez Ciebie toksyn. Na co dzień ma swoje zadania, więc chętniej skupiła by się właśnie na nich – na wytwarzaniu żółci, na ochronie organizmu przed gwałtownymi skokami poziomu cukru we krwi czy na gospodarowaniu niektórymi witaminami. Ale teraz musi odstawić to wszystko na bok, bo pojawiła się TOKSYNA w organizmie, którą jak najszybciej trzeba zneutralizować, aby nie wyrządziła licznych szkód. Za każdym razem, kiedy pozwolisz sobie na wypicie większej dawki alkoholu, co prawda, każda ilość wysokoprocentowego trunku obciąża organizm, dokładasz pracy swojej wątrobie.

Zaburzenia pracy wątroby prowadzą kolejno do jej stłuszczenia z zapalenia  zwłóknienia à marskości [współistnieje często z nowotworem wątroby].

Mam dla Ciebie jednak dobrą wiadomość. Wątroba odznacza się dużą zdolnością do regeneracji. Tak więc jeżeli przez ostatnie lata nie miała z Tobą łatwo – to od dziś możesz to zmienić. Jak?

 

  • Produkty przetworzone, zwłaszcza smażone w głębokim tłuszczu czy bogate w syrop fruktozowy – będą wątrobę mocno obciążać. Zacznij stosować zdrową dietę i zwróć uwagę na sposób przygotowywania potraw. Możesz dodać zioła, które sprzyjają pracy wątroby, takie jak kminek, kurkuma, oregano, tymianek, majeranek jałowiec czy mięta. W niektórych przypadkach zaburzeń wątroby warto ograniczyć przyprawy podrażniające, takie jak pieprz czy ostra papryka.

 

  • Aktywność fizyczna. Sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i usprawnia pracę wątroby. Dobrze zrobi tutaj trening typu cardio – np. intensywny spacer czy jogging po lesie.

 

  • Składniki dodatkowe – w postaci suplementów bądź dodatków do diety:

 

  • Ostropest plamisty. Wykazuje korzyści dla wątroby ze względu na zawartą w nim sylimarynę, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i żółciopędne. Ale także działa stabilizująco na błonę hepatocytów [komórek wątrobowych], chroniąc przed jej uszkodzeniami.

 

  • Cholina. Naturalnie znajduje się w jajkach, ale jeśli ktoś eliminuje je z diety – warto wprowadzić suplement zawierający cholinę. A warto dlatego, że cholina jest jednym ze składników fosfolipidów, czyli elementów tworzących błony komórkowe. Badania pokazują, że wzbogacenie diety o fosfolipidy może stymulować regenerację komórek wątroby, a także wbudowywać się w uszkodzone błony komórkowe wątroby i poprawiać regenerację omawianego narządu.

 

  • Karczoch zwyczajny. Substancje w nim zawarte wywierają silny wpływ żółciopędny, żółciotwórczy oraz hepatoprotekcyjny. Frakcje cynarynowe w nim zawarte pobudzają procesy regeneracji komórek wątrobowych.

 

  • Liście boldo. Wyciąg z liści boldo działa wspomagająco podczas leczenia chorób wątroby. Zmniejsza stan zapalny oraz wspomaga procesy detoksykacji, dzięki zawartych w nim silnych związków przeciwutleniających.

 

  • Liście boldo. Wyciąg z liści boldo działa wspomagająco podczas leczenia chorób wątroby. Zmniejsza stan zapalny oraz wspomaga procesy detoksykacji, dzięki zawartych w nim silnych związków przeciwutleniających.

 

  • Mniszek lekarski. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Działa również wspomagająco na pęcherzyk zółciowy- dzięki substancjom goryczkowym w nim zawartych ma właściwości żółciotwórcze i żółciopędne.

 

  • Pokrzywa. Wykazuje działanie regenerujące na wątrobę.

 

  • NAC. Inaczej N-acetylocysteina – to pochodna siarkowego aminokwasu L-cysteiny. NAC może nasilać produkcję glutationu. Wykazuje na organizm silne działanie przeciwutleniające i wspiera funkcjonowanie wątroby.

Daj swojej wątrobie szansę. Zadbaj o nią holistycznie! Nie obciążaj jej – a ona odpłaci Ci się dobrym zdrowiem!

 

 

 

Daria Łukowska
Dietetyk kliniczny oraz trener personalny. Ekspert Holistic Polska.
Autorka bloga „Forma na życie” oraz podcasów na kanale „Forma na życie TV”

 

 

 

 

 

 

Źródła:

 

Gundermann KJ. The “Essential” Phospholipids As A Membrane Therapeutic. Polish Section of European Society of Biochemical Pharmacology Institute of Pharmacology and Toxicology, Medical Academy. Szczecin 1993.

Gundermann KJ et al. Activity of Essential Phospholipids (EPL) From Soybean in Liver Diseases. Pharmacol Rep 2011; 63(3): 643-59.

Karłowicz-Bodalska K., Bodalski T.: Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby. Postępy Fitoterapii 2007, 3, 155.

https://biotechnologia.pl/farmacja/prozdrowotne-dzialanie-n-acetyl-l-cysteiny-nac,18337