Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Prawidłowe metabolizowanie witaminy D niemożliwe bez wystarczającego poziomu magnezu. 28.04.2019

Jak donosi „Journal of American Osteopathic Association”, nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu.
Witamina D to rozpuszczalne w tłuszczach steroidy, potrzebne do utrzymania właściwej gospodarki wapniowo-fosforowej w organizmie, a także prawidłowej struktury i funkcji kośćca.

Witamina D uważana była zazwyczaj (nawet przez klinicystów) za ważną grupę witamin, ale przede wszystkim dla młodego organizmu. Witamina D przy tym jest prohormonem, czyli może się przekształcać na właściwą substancję aktywną hormonalnie.

Suplementy witaminy D mogą prowadzić do zwiększenia stężenia wapnia oraz fosforanów w organizmie, nawet jeśli nie są w stanie wyrównać niedoboru samej witaminy D. Nadmierna ilość tych pierwiastków może z kolei prowadzić do zwapnienia naczyń. Autorami tychże badań są naukowcy z Lake Erie College of Osteopathic Medicine w Erie (USA). Jak mówią, należy pamiętać suplementacji witaminy D na każdym etapie życia, jednak z zastrzeżeniem, aby pilnować także prawidłowego poziomu magnezu w organizmie.

– Ludzie stosujący suplementy witaminy D, nie mają do końca świadomości co do tego jak się ona metabolizuje. Tymczasem bez magnezu witamina D nie jest dla nas ani użyteczna, ani bezpieczna – mówi współautor badania dr Mohammed S. Razzaque.

Naukowiec uważa, że osoby z optymalnym poziomem magnezu nie muszą suplementować witaminy D w dużych ilościach, aby uzyskać jej odpowiednią ilość w organizmie. Magnez zmniejsza również ryzyko osteoporozy, które jest skorelowane z niskim poziomem witaminy D.

– Podczas, gdy zalecana dzienna dawka magnezu wynosi 420 mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet, standardowa dieta mieszkańca Stanów Zjednoczonych zawiera tylko około 50 % tej ilości.
Szacuje się, że w diecie połowy całej populacji jest za mało magnezu – mówi Razzaque.

Zdaniem naukowca przyjmowanie magnezu razem z pokarmem wyraźnie się zmniejszyło w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Spowodowane jest to uprzemysłowionym rolnictwem i zmianą nawyków żywieniowych. Poziom magnezu jest najniższy w populacjach spożywających dużą ilość żywności przetworzonej bogatej w tłuszcze, cukier i fosforany, a także oczyszczone ziarna zbóż.

Przyjmowanie optymalnej ilości magnezu pomaga zmniejszyć ryzyko niedoborów witaminy D i zmniejszyć zależność od jej suplementów – mówi Razzaque.