Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Niskie wartości składników odżywczych pogarszają czynność tarczycy 13.04.2022

Tworzenie hormonu tarczycy wymaga wsparcia wielu składników odżywczych. Niedożywienie jest ściśle związane z zburzeniami pracy tarczycy, która nie jest w stanie wytwarzać wystarczającej ilości hormonów. Prawidłowe odżywianie może ponadto łagodzić reakcje autoimmunologiczne, które są najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. W badaniu zmierzono kilka markerów tarczycy: TSH, T4, T3, TPO i TG, które dały obraz poziomu hormonów i obecności autoimmunizacji w postaci przeciwciał.

Wyniki badania z udziałem 387 zdrowych ochotników opublikowane przez Nordic Nutrition Council, miały na celu ustalenie, które składniki odżywcze najbardziej znacząco wpływają na poziom hormonów tarczycy. Naukowcy wykorzystali próbki krwi do określenia poziomu odżywienia i porównali je z wartościami hormonów osób badanych. W badaniu wykazano, że niektóre z najważniejszych witamin dla wyższych wartości tarczycy to witaminy B i witamina D. Niskie wartości witamin B2, B12 i B9 –  dają niższe poziomy hormonów tarczycy. Witamina B9 wydała się być najważniejszą witaminą dla tarczycy. Badanie wykazało, że jej niski poziom obniżają marker T4 i zwiększają autoimmunizację w postaci większej liczby przeciwciał (zarówno TPO, jak i TG).

Składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, miedź i cynk, również były ważnymi składnikami odżywczymi, w kontekście prawidłowej pracy tarczycy. Badanie potwierdziło również, że aminokwasy odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, ponieważ mogą bezpośrednio wpływać na produkcję hormonów. Znaczący wpływ na poziom hormonów tarczycy miały zwłaszcza aminokwasy zwiększające metabolizm i/lub wydajność organizmu.

Więcej o badaniu i jego wynikach opublikowanych na stronie Nordic Nutrition Council przeczytasz <TUTAJ>

PODOBNE ARTYKUŁY:
Holistyczny model wspierania zdrowia tarczycy w przebiegu Hashimoto Czytaj więcej
Hormony płciowe, nadnercza i tarczyca – system naczyń połączonych Czytaj więcej
Tarczyca- wstęp do profilaktyki Czytaj więcej