Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Nowe rekomendacje – dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb to podstawa profiaktyki 29.07.2020

American Nutrition Association podkreśla potrzebę „spersonalizowanego odżywiania”, tj. zindywidualizowanych porad żywieniowych.
Dlaczego uznano to za tak ważne?
Wszyscy jesteśmy różni!

Podstawą „Spersonalizowanego Odżywiania (PN)” jest oczywiście to, że wszyscy jesteśmy różni i dlatego mamy różne potrzeby. Różnimy się genetycznie i biochemicznie, mamy inny skład mikroflory i inny metabolizm. Dlatego istnieją duże różnice w naszych potrzebach żywieniowych.
„Odżywianie spersonalizowane” opiera się, zgodnie z artykułem, na faktach naukowych i na możliwościach różnych analiz i osobistych wywiadów. Aby ustalić indywidualne wytyczne, wykorzystuje się wiedzę z zakresu genetyki, epigenetyki, biologii, medycyny i nauk behawioralnych.

Dlaczego to tak ważne?

Częstość występowania przewlekłych chorób jest katastrofalnie wysoka w Stanach Zjednoczonych. W 2014 roku około 60 procent wszystkich dorosłych Amerykanów i 27 procent dzieci miało co najmniej jedną chorobę przewlekłą. Powszechnie wiadomo, że niedożywienie jest jedną z głównych przyczyn chorób przewlekłych. W 2017 r. Oszacowano na całym świecie, że 11 milionów zgonów i 255 milionów przypadków ograniczonej wydajności organizmu jest spowodowanych czynnikami dietetycznymi. W tym samym roku stwierdzono, że prawie połowa wszystkich zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia może być związana z dietą. Poprawa stanu odżywiania populacji spowodowałaby więc DUŻĄ różnicę i aby to osiągnąć, potrzebne jest indywidualne podejście do zaleceń żywieniowych, które to nie jest wyłącznie trendem.
Cały artykuł dostępny pod LINKIem

 

 

 

 

Bush CL et. al Toward the Definition of Personalized Nutrition: A Proposal by The American Nutrition Association. J Am Coll Nutr. 2020 Jan;39(1):5-15. doi: 10.1080/07315724.2019.1685332. Epub 2019 Dec 19.