Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Okres lata to częstsza i bardziej intensywna ekspozycja na działanie słońce. I choć jesteśmy na ogól jego spragnieni po jesienno-zimowych szarugach, to niestety w zbyt dużych ilościach może powodować uszkodzenia skóry i przyspieszać starzenie się organizmu.
W zapobieganiu fotostarzeniu się skóry mamy jednak licznych sprzymierzeńców. Są nimi z pewnością antyoksydanty takie jak kwas askorbinowy (witamina C), tokoferol (witamina E) czy flawonoidy.
Mechanizm ich działania opiera się na wyłapywaniu wolnych rodników i ich dezaktywowaniu. Jednak jak wskazują ostatnie badania podstawą działania ochronnego powinno być przede wszystkim działanie prewencyjne, skupiające się na uniemożliwieniu powstawania wolnych rodników.
Wolne rodniki generowane są w skórze w wyniku ekspozycji na promieniowanie UVA i powodują zwiększenie syntezy elastyny i jej nierównomierną agregację w warstwie siateczkowatej skóry, co prowadzi do pogłębiania się zmarszczek.
Kluczowym zatem elementem pielęgnacji przeciwstarzeniowej jest odpowiedni dobór naturalnych filtrów w połączeniu ze skutecznym, stabilnym systemem antyoksydantów dostarczanych do organizmu wraz z dietą i suplementami.
Okazuje się, że nie wystarczy spożywać większej ich ilości jedynie podczas wakacyjnego odpoczynku, ale przez 365 dni, tak, aby stale chronić skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.
Aby wspomóc organizm w walce z wolnymi rodnikami należy mu dostarczać ANTYOKSYDANTY zawarte w pożywieniu – głównie w postaci warzyw oraz owoców i przypraw, a także regularnie podejmować wysiłek fizyczny, który wzmacnia komórki organizmu.
Do źródeł ANTYOKSYDANTÓW zaliczamy:
- Przyprawy i zioła ( cynamon, oregano, curry ).
- Aronię, czarną jagodę, jeżynę, jeżynę, czarny bez.
- Truskawki, jabłka, mandarynki.
- Kawę, herbatę zieloną.
- Czerwoną kapustę, buraki, fasolę.
- Oleje roślinne.
Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic