Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Orzechy makadamia zalecane przy cukrzycy. 15.01.2019

Orzechy makadamia mają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Mają delikatny, maślany smak, są dość kaloryczne, ale mogą pomóc zapobiec chorobom, takim jak cukrzyca czy choroby serca. Ze wszystkich orzechów zawierają najwięcej tłuszczu, z czego większość stanowią tłuszcze korzystne dla zdrowia, bo obniżające cholesterol, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, a jednocześnie dzięki sporej zawartości potasu obniżają skutecznie ciśnienie krwi.
Orzechy makadamia ze względu na dużą zawartość białka i tłuszczu mają niski indeks glikemiczny, dlatego skutecznie kontrolują i regulują poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu drugiego. Warto zaznaczyć, że nie powodują przy tym wzrostu wagi, choć ważny jest umiar w ich spożyciu- dziennie to nie więcej niż 5 sztuk.

Jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie tych wartościowych orzechów? Czy już stanowią element Waszego menu?