Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Otyłość, cukrzyca i palenie wpływają na poziom witaminy C w organizmie 29.11.2021

Wyższy współczynnik BMI i gorsza regulacja poziomu cukru we krwi przepowiadają niższy poziom witaminy C we krwi.

Przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny są ważnymi czynnikami ryzyka rozwoju insulinooporności – gdy komórki nie wchłaniają już glukozy tak skutecznie, wysoki poziom cukru we krwi  2. Ponadto stany zapalne i stres oksydacyjny odgrywają rolę w rozwoju późniejszych konsekwencji wysokiego poziomu cukru we krwi, jakimi są  choroby sercowo-naczyniowe.

Witamina C to składnik odżywczy znany jako przeciwutleniacz. Może chronić przed utlenianiem i występuje naturalnie w owocach i warzywach. Co więcej, witamina C jest kluczowym elementem w walce ze stresem oksydacyjnym.

Ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie, stosunkowo szybko znika z organizmu i konieczne jest regularne, wystarczające jej spożycie, aby uniknąć niedoborów.

Istnieją już przesłanki, że poziom witaminy C jest niższy u osób z cukrzycą typu 2 w porównaniu z osobami z prawidłowym poziomem cukru we krwi. Przeprowadzone badanie miało wykazać, jak wygląda poziom witaminy C u osób z prawidłowym poziomem cukru we krwi, stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2 i powiązać go z przyjmowaniem tego składnika odżywczego.

Poziom witaminy C jest niższy u osób cierpiących na  w cukrzycę – chorobę dietozależną

Kiedy naukowcy przeanalizowali wyniki 89 osób biorących udział w badaniu, mogli zobaczyć, że uczestnicy z cukrzycą typu 2 mieli niższy poziom witaminy C niż osoby z prawidłowym jej  poziomem we krwi. Bardziej prawdopodobne było również, że osoba z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym miała niedobór witaminy C.

Wyniki pokazują, że glukoza na czczo, palenie tytoniu i przyjmowanie witaminy C niezależnie wpływają na stan witaminy C. Oznacza to, że osoby, które palą, mają stan przedcukrzycowy, cukrzycę typu 2 lub mają nadwagę, potrzebują większego spożycia witaminy C.

Czy wysoki poziom cukru we krwi zużywa witaminę C?

Wyjaśnieniem spadku poziomu witaminy C u osób z cukrzycą jest to, że gdy poziom cukru we krwi nie jest dobrze kontrolowany, wzrasta stres oksydacyjny i stan zapalny, co powoduje zużycie większej ilości przeciwutleniaczy, takich jak witamina C. Dlatego osoba, która spożywa stosunkowo dużą ilość witaminy C, może nadal mieć niedobór, jeśli składnik odżywczy jest spożywany w dużych ilościach.

W przyszłości naukowcy planują zbadać, czy większa zawartość witaminy C w diecie lub stosowanie suplementacji  witaminą C może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 lub wspomóc postępowanie terapeutyczne w przypadku już zdiagnozowanej choroby.

 

Odniesienia:

Wilson R, Willis J, Gearry R, Skidmore P, Fleming E, Frampton C, Carr A. Inadequate Vitamin C Status in Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: Associations with Glycaemic Control, Obesity, and Smoking. Nutrients. 2017 Sep 9;9(9):997. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622757/