Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czy picie gorącej czekolady może sprawiać, że ​nasz mózg działa sprawniej? 08.12.2020

Według nowych badań flawanole, rodzaj substancji roślinnej występującej w dużej ilości w kakao, wydają się być w stanie usprawniać nasz mózg.
Według nowych badań flawanole, rodzaj roślinnej substancji chemicznej, której jest dużo w kakao, wydają się rozwijać mózg. Brytyjscy i amerykańscy naukowcy wykazali, że u zdrowych dorosłych, którzy musieli sprawdzić swoje zdolności umysłowe, reakcje myślowe w mózgu zachodziły szybciej i z wyższą intensywnością, jeśli najpierw wypili wysokopoziomowy napój kakaowy bogaty w przeciwutleniacze – flawanole

 

Wpływ na zdolności poznawcze
Wcześniejsze badania wykazały, że żywność bogata w flawanole jest dobra dla zdrowia naczyń krwionośnych, ale jest to pierwszy przypadek, kiedy zaobserwowano pozytywny wpływ na funkcje naczyniowe mózgu i wydajność poznawczą u młodych, zdrowych osób dorosłych, mówi brytyjska badaczka Catarina Rendeiro z Birmingham University. Prowadziła ona badanie z dwoma profesorami psychologii z University of Illinois w Stanach Zjednoczonych, Monicą Fabiani i Gabriele Gratton.

W badaniach udział wzięło 18 zdrowych mężczyzn w wieku 18–40 lat wykonujących test poznawczy w trzech rundach. Pierwsza została przeprowadzona na początku badania, a dwie pozostałe po wypiciu przez uczestników jednego z dwóch różnych napojów kakaowych. Jeden napój zawierał dużą dawkę flawanoli, a drugi bardzo niską. Ani badacze, ani uczestnicy nie wiedzieli, kto otrzymał dany napój.

Około dwie godziny po spożyciu napoju uczestnicy mogli wdychać powietrze zawierające 5 procent dwutlenku węgla. Jest to około sto razy więcej dwutlenku węgla niż w zwykłym powietrzu.

– To standardowa metoda ładowania naczyń krwionośnych w mózgu i sprawdzania, jak dobrze reaguje organizm – mówi Gabriele Gratton. Typowa reakcja jest taka, że ​​przepływ krwi do mózgu zwiększa się, aby dostarczyć więcej tlenu i usunąć jak najwięcej dwutlenku węgla.

 

Trzykrotnie wyższe natlenienie
 Zespół badawczy zmierzył natlenienie badanych w korze czołowej, obszarze mózgu odpowiedzialnym za planowanie, kontrolę behawioralną i podejmowanie decyzji. Aby im pomóc, wykorzystali spektroskopię w bliskiej podczerwieni, technikę, która wykorzystuje światło do wykrywania zmian w przepływie krwi do mózgu. – Badania pozwoliły nam zobaczyć, jak dobrze mózg chroni się przed nadmiarem dwutlenku węgla – mówi Monica Fabiani. Następnie uczestnicy badania musieli wykonać szereg zadań i rozwiązać problemy, które stopniowo stawały się coraz trudniejsze. Reakcja mózgu większości uczestników była zarówno szybsza, jak i silniejsza, gdy pili kakao z dużą ilością flawanoli w porównaniu do efektów przed badaniami i po wypiciu kakao z niewielką ilością flawanoli. – Maksymalne natlenienie było ponad trzykrotnie wyższe po spożyciu kakao o wysokiej zawartości flawanolu w porównaniu do kakao o niskiej zawartości flawanolu, a reakcja utleniania była około minuty szybsza – mówi Catarina Rendeiro.

 

Szybsze rozwiązywanie problemów
Uczestnicy wypadli również lepiej w najtrudniejszych testach poznawczych po wypiciu napoju kakaowego bogatego we flawanole i byli o 11% szybsi w rozwiązywaniu problemu niż na początku badania oraz po wypiciu kakao o niskiej zawartości flawanolu. Jednak nie było mierzalnej różnicy w wydajności w prostszych zadaniach. – Nasze wyniki pokazują wyraźne korzyści dla uczestników, którzy otrzymali napój bogaty we flawanol, ale tylko wtedy, gdy zadanie było wystarczająco skomplikowane – mówi Catarina Rendeiro. Może to mieć związek z efektami zwiększonego natlenienia: mózg potrzebuje więcej tlenu, aby poradzić sobie z trudniejszymi problemami. Sugeruje to, że flawanole mogą być szczególnie skuteczne w pracy poznawczej, która stawia wysokie wymagania. Reakcje uczestników na spożycie flawanolu również były zróżnicowane. Czterech z 18 badanych nie miało znaczących różnic w natlenowaniu po spożyciu flawanoli, a ich wydajność podczas testu również nie uległa poprawie. Co ciekawe, ci czterej uczestnicy mieli również najwyższe natlenienie mózgu już na początku badania. – To dostarcza dalszych dowodów na związek między zwiększonym natlenieniem naczyń krwionośnych mózgu a zwiększonymi zdolnościami poznawczymi – mówi Catarina Rendeiro.

 

Flawanole Flawanole to rodzaj przeciwutleniaczy występujących w wielu owocach iwarzywa, ale głównie w kakao. Nawet ciemna czekolada z dużą zawartością kakao zawiera pokaźną ich ilości. Na następnym miejscu pod względem zawartości flawonoli są zielona herbata, jabłka i czerwone wino.Ponadto jedno z badań pokazało, że w skórce jabłek znajdujących się w plastikowych torebkach w sklepie było mniej flawanoli w porównaniu z jabłkami luzem. [2] Jest wiele badań potwierdzających pozytywne właściwości flawanoli. Sugeruje to na przykład niedawne badanie na populacji w AngliiKtóre wykazało, że ci którzy dostarczają sobie najwięcej flawanoli w diecie, mają niższe ciśnienie krwi. [3] Być może nie powinno już nikogo dziwić, że Carl von Linné nazwał kakao Theobroma, co oznacza „pokarm bogów”.

 

[1] Gratton G, Weaver SR, Burley CV, Low KA, Maclin EL, Johns PW, Pham QS, Lucas SJE, Fabiani M, Rendeiro C. Dietary flavanols improve cerebral cortical oxygenation and cognition in healthy adults. Sci Rep. 2020 Nov 24;10(1):19409.

[2] Chen CS, Zhang D, Wang YQ, Li PM, Ma FW. Effects of fruit bagging on the contents of phenolic compounds in the peel and flesh of ‘Golden Delicious’, ‘Red Delicious’, and ‘Royal Gala’ apples. Scientia Horticulturae. 2012; 142:68-7.

[3] Ottaviani JI, Britten A, Lucarelli D, Luben R, Mulligan AA, Lentjes MA, Fong R, Gray N, Grace PB, Mawson DH, Tym A, Wierzbicki A, Forouhi NG, Khaw KT, Schroeter H, Kuhnle GGC. Biomarker-estimated flavan-3-ol intake is associated with lower blood pressure in cross-sectional analysis in EPIC Norfolk. Sci Rep. 2020 Oct 21;10(1):17964.