Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Od wieków doceniano jej właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Według zaleceń medycyny naturalnej warto stosować pokrzywę przy przemęczeniu, na co dzień na wzmocnienie. Zgadzamy się!
Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mniej znane są wciąż właściwości przeciwbólowe pokrzywy, które zostały udowodnione naukowo przez brytyjskich uczonych z University of Plymouth, którzy przebadali grupę osób, ze zdiagnozowanym stanem zapalnym stawów i kości oraz bólami wywołanymi urazami mechanicznymi, tj. naciągnięcie i zapalenie ścięgien, „łokieć tenisisty”. Wyniki badań przyniosły pożądany skutek i osłabienie odczuwania bólu.
Pokrzywa zwyczajna stosowana jest także w chorobach alergicznych ze względu na zawartość pochodnych tyrozyny, wykazujących działanie przeciwhistaminowe ¹.
W nielicznych przypadkach odnotowano jednak, że wyciąg z pokrzywy spożywany w zwiększonych dawkach może powodować reakcje alergiczne. Reakcja alergiczna może wystąpić także podczas stosowania zewnętrznego, jednak zdarza się to bardzo rzadko¹.
Pokrzywę można spożywać w postaci naparu, soku czy proszku. My stawiamy na ten ostatni wariant i z powodzeniem wykorzystujemy go jako składniki lodów, koktajli, wypieków, czy jako cenny dodatek do zup.
Co ważne nasza pokrzywa jest zbierana w Polsce. Z pokrzywy w postaci soku powinny zrezygnować kobiety, które zmagają się z chorobami narządów rodnych, a także cierpiące z powodu przewlekłych chorób nerek, czy cukrzycy, a także osoby ze zbyt wysokim poziomem żelaza.
Polecamy nasz przepis na lody malinowo-pokrzywowe:
– 220 g mrożonych malin
– 1 zmrożony banan
– 1/2 awokado
– 1 łyżka proszku z pokrzywy Holistic Nässla
– 2 łyżki cukru kokosowego
Składniki wymieszać i zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji i gotowe!
Przełożyć do miseczek i podawać. Można dodać posypkę ze skruszonych orzechów.
……………………………………………………………………………………………………..
1. Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, nr 61