Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Połowa światowej populacji jest niedożywiona 30.09.2024

Nowe badanie przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health i Global Alliance for Improved Nutrition pokazują, że ponad połowa światowej populacji spożywa za mało niezbędnych składników odżywczych. Analizując dane z 31 krajów, naukowcy porównali rzeczywiste spożycie składników odżywczych z zalecanym zapotrzebowaniem w 185 krajach. Badanie koncentruje się na 15 niezbędnych składnikach odżywczych, w tym wapniu, żelazie, jodzie, cynku, magnezie, selenie, ryboflawinie, kwasie foliowym, tiaminie, niacynie oraz witaminach: A, B6, B12, C i E.

Wyniki pokazują, że około 60 procent światowej populacji spożywa niewystarczającą ilość niezbędnych substancji, takich jak wapń, żelazo oraz witaminy C i E. W sumie ponad pięć miliardów ludzi cierpi na niedobór jodu, witaminy E i wapnia, podczas gdy cztery miliardy ludzi spożywa zbyt mało żelaza, ryboflawiny, kwasu foliowego i witaminy C. W badaniu wykazano powszechny niedobór niemal wszystkich 15 badanych mikroelementów.

Niedobory żywieniowe – również w krajach wysoko rozwiniętych

Naukowcy zauważają, że nawet w krajach o wysokich dochodach i ogólnie wysokim standardzie życia wiele osób nie osiąga zalecanych poziomów tych ważnych składników odżywczych.

Badanie nie obejmowało suplementów i żywności wzbogaconej, a jedynie uwzględniało spożycie składników odżywczych poprzez dietę.

Źródło:

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X%2824%2900276-6/fulltext