Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Pożywne pokrzywy i ich wpływ na zdrowie 24.05.2021

 

Pokrzywa jest uważana przez wielu za chwast, ale dla tych wtajemniczonych 😉 to wręcz pożywienie. Pokrzywa zawiera wiele witamin i składników mineralnych, przeciwutleniaczy i aminokwasów -dlatego też stosowana jest w medycynie naturalnej w kilku obszarach.

 

Pierwszym skojarzeniem na temat pokrzywy jest zapewne to, że pokrzywy „parzą”. Nie lubimy tego. To małe włoski na pokrzywie działają jak igły, gdy wchodzą w kontakt ze skórą i przenoszą chemikalia, na które reagujemy bolesnym swędzeniem.

Niektóre ze swędzących substancji, o których być może słyszałeś wcześniej: serotonina, histamina i acetylocholina, rozpadają się, gdy pokrzywa jest podgrzewana. Dlatego najczęściej gotujemy lub wyciskamy pokrzywę do spożycia. Ale jeśli spojrzymy poza bolesny aspekt, pokrzywa ma wiele pozytywnych stron.
Pokrzywa i korzyści zdrowotne

Pokrzywa od dawna jest popularna i stosowana w ziołolecznictwie. Pędy, liście i korzenie mają swoje zastosowanie w medycynie i kuchni. Niektóre nowoczesne zastosowania medyczne to:

  • Zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a zwłaszcza wysokie ciśnienie krwi
  • Metabolizm glukozy w cukrzyc
  • Zapobieganie przerostowi prostaty
  • Reumatoidalne zapalenie stawów

Oto kilka powodów, dla których pokrzywa to dosknałe, supr food:

1. Zawiera dużo składników odżywczych:

Witaminy, takie jak A, C, K oraz kilka witamin z grupy B.

Składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i sód.

Wszystkie niezbędne aminokwasy.

Polifenole kemferol, kwercetynę, kumarynę i inne. Polifenole mają wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia.

 

Ważnym czynnikiem przyczyniającym się do tego, że pokrzywy mogą wspomagać organizm w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, jest ich działanie przeciwzapalne. To głównie polifenole zawarte w pokrzywie mają działanie przeciwzapalne, ale również przyczynia się do tego zawartość przeciwutleniaczy. Małe badanie kontrolowane placebo z udziałem pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów wykazało, że krem zawierający ekstrakt z pokrzywy może zmniejszyć ból palców jak odnotowano u osób badanych. (2)

 

Przepis na pokrzywowy shot

100 ml świeżych liści pokrzywy
100 ml wody
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki świeżego, startego imbiru

Przygotowanie

Oczyść i opłucz pokrzywy oraz usuń grube łodygi. Umieść w blenderze dodaj wodę i starty imbir. Wymieszaj tak, aby liście zostały drobno posiekane. Przelej masę przez  przez sito, dopraw cytryną i miodem. Pij świeże lub zmrożone. Można przygotować większą ilość, poporcjować i zamrozić, by zapewnić sobie porcję witamin. tak potrzebnych  szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

 

 

 

 

 

Odniesienia:
1. Roy Upton, Stinging nettles leaf (Urtica dioica L.): Extraordinary vegetable medicine, Journal of Herbal Medicine, Volume 3, Issue 1, 2013, Pages 9-38, ISSN 2210-8033, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803312000978
2. Dhouibi R, Affes H, Ben Salem M, Hammami S, Sahnoun Z, Zeghal KM, Ksouda K. Screening of pharmacological uses of Urtica dioica and others benefits. Prog Biophys Mol Biol. 2020 Jan;150:67-77. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2019.05.008. Epub 2019 Jun 1. PMID: 31163183. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31163183/
3. Yatoo MI, Gopalakrishnan A, Saxena A, Parray OR, Tufani NA, Chakraborty S, Tiwari R, Dhama K, Iqbal HMN. Anti-Inflammatory Drugs and Herbs with Special Emphasis on Herbal Medicines for Countering Inflammatory Diseases and Disorders – A Review. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2018;12(1):39-58. doi: 10.2174/1872213X12666180115153635. PMID: 29336271. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29336271/
4. Siouda W, Abdennour C. Can Urtica dioica supplementation attenuate mercury intoxication in Wistar rats?. Vet World. 2015;8(12):1458-1465. doi:10.14202/vetworld.2015.1458-1465 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27047060/
5. Celik I, Tuluce Y. Elevation protective role of Camellia sinensis and Urtica dioica infusion against trichloroacetic acid-exposed in rats. Phytother Res. 2007 Nov;21(11):1039-44. doi: 10.1002/ptr.2204. PMID: 17622976.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17622976/