Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Prawidłowe trawienie drogą do budowania odporności organizmu. Teresa Jaroszyńska, ekspertka Holistic Polska 20.12.2022

Trawienie to proces enzymatyczny, tworzący reakcję podwójnej wymiany, w wyniku której powstają nowe związki chemiczne. Pod wpływem tego działania dochodzi do zamiany związków wielkocząsteczkowych w prostsze w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm. W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów, w tym: hormonalny, pokarmowy, krwionośny, autonomiczny układ nerwowy, które z udziałem enzymów trawiennych doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do takiej formy, którą przewód pokarmowy wchłonie do dalszych przemian i docelowych przekazów. Enzymy niezbędne w procesie trawienia dzielą się na trzy kategorie, tj. trawienne, metaboliczne oraz pochodzące z pożywienia.


Enzymy trawienne powstają w organizmie i odpowiedzialne są za wchłanianie oraz dystrybuowanie składników odżywczych do organów, tkanek i komórek w naszym organizmie. Enzymy metaboliczne również naturalnie powstają w naszym organizmie. Ich celem jest wzrost i utrzymanie w dobrej kondycji tkanki i organy organizmu. Kluczowe dla enzymów metabolicznych jest ich działanie w zakresie usuwania produktów rozkładu i substancji odpadowych, tym samym enzymy metaboliczne ochraniają komórki organizmu przed zanieczyszczeniami pochodzącymi od produktów rozkładu. Enzymy pochodzące z zewnątrz, czyli z pożywienia oraz z suplementowania, współpracują i wspierają pracę enzymów trawiennych.


Problemy trawienne, wynikające z nieprawidłowo przebiegającego procesu enzymatycznej hydrolizy (przemian, wchłaniania, przyswajania), dają o sobie znać uczuciem pełności, ciężkości w żołądku, wzdęciami, dyskomfortem w jelitach. Wówczas mamy do czynienia z niestrawnością, co jest związane z niewystarczającym wydzielaniem enzymów trawiennych.


Każde białko obecne w pożywieniu rozkładane jest w układzie pokarmowym na pojedyncze aminokwasy i w takiej postaci jest wchłaniane do krwi, następnie dostarczane do komórek, gdzie staje się materiałem budulcowym. Proces trawienia białka odbywa się z udziałem enzymów proteolitycznych, zwanych peptydazami. Na peptydazy składają się egzopeptydazy (aminopeptydazy, karboksypeptydazy) oraz endopeptydazy(pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna). Egzopeptydazy rozkładają wiązania skrajne w łańcuchach polipeptydowych, odszczepiając pojedyncze aminokwasy z wolną grupą aminową (aminopeptydazy) lub z wolną grupą karboksylową (karboksylopeptydazy). Wszystkie peptydazy są wydzielane w formie proenzymów nieaktywnych – aktywacji ulegają kiedy docierają do miejsca swojego przeznaczenia. Przed aktywnymi enzymami ściany przewodu pokarmowego chronione są warstwą śluzu. Trawienie białek odbywa się w żołądku przy udziale enzymu pepsyna, w dwunastnicy działają enzymy: trypsyna, chymotrypsyna oraz karboksypeptydaza trzustkowa, następnie w dalszych odcinkach jelita cienkiego działają: aminopeptydaza, karboksypeptydaza i dipeptydaza.


Obniżenie aktywności życiowej, osłabienie siły mięśniowej, zmiany w pracy i aktywności narządów w ciele , osłabienie odporności są konsekwencją niedoborów żywieniowych, a te wynikają z niedoborów energii, białek oraz makro- i mikroskładników odżywczych. Należy tu nadmienić, że niedobór może wystąpić również przy nadmiernej lub zbilansowanej podaży białka i energii.


Układ mięśniowy traci masę i objawia się bólem podczas jakiejkolwiek stymulacji. Ubytek masy mięśniowej dotyczy również mięśnia serca, co może być powodem bradykardii i niewydolności krążenia, czy ubytek masy mięśni przepony, który ma wpływ na siłę mięśni oddechowych. Do niedożywienia organizmu prowadzą problemy z trawieniem i wchłanianiem – tak się dzieje, kiedy dochodzi do zmiany flory bakteryjnej w jelitach, zmniejszenia wydzielania kwasu solnego, soku trzustkowego, żółci, niedoboru enzymów trawiennych. Przyjmowane leki w chorobach przewlekłych, choć wykazują działanie terapeutyczne, to jednak w skutkach ubocznych mogą powodować sporo objawów szkodliwych, takich jak: biegunki lub zaparcia, uczucie pełności, zaburzenia smaku, nudności, wymioty. W tych przypadkach dochodzi do interakcji pomiędzy składnikami pożywienia a lekami i tworzenia się nowych powiązań o różnej swoistości. Leki mogą prowadzić do niedoborów poprzez dystrybucję i zmiany w metabolizmie wchłaniania i wydalania składników pokarmowych.


Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej, następnie w żołądku i w pewnym stopniu przetrawiony pokarm przechodzi do jelita cienkiego; na każdym etapie tego procesu wykorzystywane są enzymy, bez których nie zajdzie żadna reakcja chemiczna w naszym organizmie. Dobre funkcjonowanie w zdrowiu jest uzależnione od jakości spożywanych pokarmów, składu, kaloryczności i zawartości składników bioaktywnych, a te mają duży wpływ na utrzymanie organizmu w dobrostanie, jak również na poprawę zdrowia w chorobach układu krążenia, nadciśnieniu, nowotworach, otyłości, osteoporozie i cukrzycy typu 2.


Źródłami ważnych dla organizmu składników są produkty nabiałowe i jego przetwory, mięso, jajka, ryby takie jak łosoś, sardynka, makrela, śledź, pszenica, kukurydza, ryż, sorgo, amarantus; pokarmy surowe bogate w enzymy to kiełki, ananas, papaja, mango, kiwi, awokado, pyłek pszczeli, miód, warzywa kiszone.
Zioła i przyprawy wspomagające trawienie, np.: mniszek, koper włoski, mięta, rumianek, imbir, kardamon, czarny pieprz, oregano, tymianek, kurkuma, kolendra. Można też rozważyć wysokiej jakości suplementy z enzymami trawiennymi.


Holistic Måltidsenzym daje wsparcie procesowi trawienia dzięki zawartym enzymom trawiennym, które pomagają rozkładać białka, tłuszcze, błonnik i węglowodany. Produkt ten jest całkowicie roślinny, a enzymy są aktywne od pH 3,0 do pH 9,0, dzięki temu mogą działać w całym przewodzie pokarmowym. Wskazane jest spożywać 1-2 kapsułki 3 razy dziennie do posiłków. Można podawać również dzieciom od 1 roku życia, w ilości odpowiednio podzielonej zawartości kapsułki.


Holistic Magsyrabalans ze specjalnym skierowaniem do osób z niedoborem kwasu solnego, który jest absolutnie niezbędny, by trawienie w żołądku mogło przebiegać prawidłowo. Kwas solny jest bardzo kwaśny i powinien wytwarzać odczyn pH 2, pobudzając w ten sposób enzym rozkładający białka, tj. pepsynę, która jest najbardziej aktywna właśnie przy pH 2. Niski poziom odczynu pH jest także konieczny do tego, by pożywienie mogło być przesuwane porcjami do dwunastnicy i by stymulować uwalnianie enzymów z trzustki oraz żółci z pęcherzyka żółciowego. Zalecane jest spożywać 1-2 kapsułki dziennie podczas posiłku.


Holistic Glutazym – enzymy rozkładające gluten – przeznaczony dla osób wrażliwych na gluten, które w różnych okolicznościach, mimo wrażliwości na to białko, spożywają produkty zawierające gluten. Glutazym zawiera połączenie enzymów proteolitycznych (proteaz), które „przecinają” białko glutenu na mniejsze peptydy lub pojedyncze aminokwasy. Badania wykazały, że ta kompilacja enzymów w Glutazymie obniża poziom przeciwciał IgA przeciw gliadynie i zmniejsza refluks u osób badanych. Wystarczy przyjmować 1 kapsułkę dziennie podczas posiłku.

Teresa Jaroszyńska
Ekspertka Holistic Poland,
prowadząca Ekspertlinię Holistic +48 572 312 127


Źrodła:
1/ https://nowfoods.com.pl_enzymy
2/ https://zpe.gov.pl/ trawienie_białek_w_przewodzie_pokarmowym
3/ https://jms.ump.edu.pl/uploads/2011/3/209_3_80_2011
4/ ptnz.sggw.pl/wp-content/uploads/2018/05