Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Probiotyki jako nowy sposób profilaktyki osteoporozy? Daria Łukowska, dietetyk kliniczny 24.02.2021

Naukowcy z Uniwersytetu w Gothenburgu w Szwecji wykazali, że probiotyki, czyli suplementy diety zawierające prozdrowotne bakterie, mogą wpływać na… ludzki szkielet! Okazało się, że wśród starszych kobiet, które otrzymały probiotyki, utrata masy kostnej zmniejszyła się o połowę w porównaniu z kobietami, które otrzymały tylko placebo. To badanie, które otwiera drzwi do nowych możliwości zapobiegania złamaniom u osób starszych.

Osteoporoza[2] to uogólniona choroba metaboliczna kości, która charakteryzuje się niską masą kostną, upośledzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej, a w następstwie zwiększoną jej łamliwością i podatnością na złamania. Natomiast stanem zmniejszonej, jednak jeszcze nieosiągającej wartości patologicznych gęstości kości jest osteopenia.

Ryzyko zachorowania na osteoporozę wzrasta wraz z wiekiem, najczęściej u kobiet po menopauzie i towarzyszy większości kobiet po 80. roku życia[1]. I choć obecnie istnieją skuteczne leki stosowane w leczeniu osteoporozy, to istnieje pilna potrzeba leczenia zapobiegawczego, ponieważ osteoporoza jest rzadko wykrywana przed pierwszym złamaniem, które to z kolei występuje po dłuższym czasie postępującego zrzeszotnienia kości. Warto mieć świadomość, że każdy człowiek po ok. 30. roku życia traci stopniowo masę kostną. Tempo jej utraty zależy jednak od wielu czynników, w przede wszystkim od stylu życia, czyli żywienia i aktywności fizycznej.

W leczeniu osteoporozy najważniejsze jest zwiększenie masy kostnej, zapobieganie jej ubytkowi i poprawa wewnętrznej struktury kości. Jednak najważniejsza jest tutaj odpowiednio wcześnie wprowadzona profilaktyka, która dotyczy przede wszystkim diety i aktywności fizycznej.

W diecie należy kłaść nacisk na spożywanie pokarmów bogatych w wapń i witaminę D. Jeśli chodzi o wapń – nie musi być to nabiał, ale bardziej napoje roślinne wzbogacane w wapń [inaczej: fortyfikowane], zielone warzywa liściaste, brokuły, migdały czy kiełki. Co do witaminy D3 to tutaj zgodnie z zaleceniami – niezbędna jest suplementacja – co najmniej w okresie jesienno-zimowym, a w niektórych przypadkach całym rokiem. Zaleca się jednocześnie ograniczanie picia alkoholu i palenia papierosów, a także ograniczenie spożywania produktów, które prawdopodobnie nie służą naszym kościom np. napojów zawierających kwas fosforowy [popularna Cola].

Aktywność fizyczna to niezbędny element profilaktyki osteoporozy. Ważne są tu zwłaszcza ćwiczenia związane z osiowym obciążeniem, wzmacniające mięśnie posturalne. Kiedy nasz szkielet poddajemy regularnym obciążeniom pracujących mięśni, składniki mineralne lepiej odkładają się w kościach. Dobrym rozwiązaniem są ćwiczenia z obciążeniem własnej masy ciała lub obciążeniem zewnętrznym.

Jednak nowe badania dają nadzieję na to, że znamy kolejny element profilaktyki osteoporozy! W badaniu[1] 90 starszych kobiet, o średniej wieku 76 lat, codziennie przez cały rok spożywało proszek zawierający bakterie prozdrowotne  Lactobacillus reuteri 6475 lub placebo. Było to badanie randomizowane, z podwójnie ślepą próbą – ani naukowcy, ani kobiety nie wiedzieli, kto otrzymał aktywny proszek podczas badania.

Bakteria Lactobacillus reuteri 6475 występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka i przypisuje się jej coraz więcej korzystnych właściwości zdrowotnych.

Po roku zmierzono utratę kości u kobiet w podudziach za pomocą tomografii komputerowej i porównano z pomiarami, które wykonano na początku badania. Okazało się, że kobiety, które otrzymały proszek z aktywnymi bakteriami, straciły o połowę mniej tkanki kostnej w porównaniu z osobami, które otrzymywały proszek nieaktywny. Kolejnym pozytywnym wynikiem badania było to, że ta suplementacja była dobrze tolerowana i nie powodowało więcej skutków ubocznych niż te, których doświadczały kobiety, które otrzymały placebo.

To pierwsze badanie, w którym probiotyki zastosowano w celu zmniejszenia utraty masy kostnej u osób starszych i daje nadzieję na to, że probiotyki mogą być skutecznym i bezpiecznym sposobem zapobiegania wystąpieniu osteoporozy u wielu starszych osób w przyszłości.

 

Daria Łukowska
Dietetyk kliniczny
Autorka  serii na kanale YT „Wiedzana życie ”

 

1) Anna G. Nilsson, Daniel Sundh, Fredrik Bäckhed, Mattias Lorentzon. Lactobacillus reuteri reduces bone loss in older women with low bone mineral density – a randomized, placebo-controlled, double-blind, clinical trial. Journal of Internal Medicine, 2018

 

2) https://pl.wikipedia.org/wiki/Osteoporoza